Menü

A zenetanulás pozitívan hat az agyműködésre

Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete, fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja.

Sportolás közben jobban ösztönöz

Egészséges férfi hallgatókat teszteltek biciklizés közben egy főiskolán – jobban teljesítettek azok, akik sportolás közben zenét hallgattak. Futás közben is növeli a zene a motivációnkat és ezáltal a teljesítményt, állóképességet is. A kedvenc számaink az edzőtermi teljesítményünket is javíthatják. A zene figyelemeltereléssel javítja a teljesítményünket – ha a kedvenc számunkra, kedvenc albumunkra koncentrálunk, észre sem vesszük, hogy letekertünk pár kilométert.

Csökkenti a stresszt

A zenehallgatás enyhíti a stresszt azáltal, hogy biokémiai „antistressz-harcosokat” termeltet a testünkkel.

Segíti a meditatív állapotot

Lassú zene hallgatása közben az ütemek megváltoztatják az agyhullámok sebességét, ami hasonló ahhoz, mint amikor valaki meditál, vagy hipnotikus állapotban van. A ritmikus ingerek kiváltásának ebben az állapotban jótékony hatásai vannak, segít migrén vagy viselkedési problémák kezelése esetén is.

Csökkenti a szorongást

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a zenehallgatás annyira csökkenti a szorongást, mint egy jó masszázs. Duplázd a kikapcsolódást, kényeztesd magad, hallgass zenét masszázs közben!

Szívhez szóló muzsika

A zene tempója a szív működésére is hatással van. Olasz és brit kutatók fedezték fel a Paviai Egyetemen, hogy az élénkebb zene hatására a szívverés és a légzés tempója is emelkedik, míg a nyugodtabb muzsika lassítja azt. Mindez attól függetlenül történt, hogy a betegeknek tetszett-e vagy sem az általuk hallgatott zene, a légzés és szívverés tempójára csupán a ritmus sebessége volt hatással.

Még a szomorú zenének is van pozitív hatása

Az első számú ok, amiért az emberek imádnak zenét hallgatni, az a hangulat irányítás. Mindenki, aki szereti a zenét tudja, hogy a zenének katartikus hatása is lehet. Az pedig további különös tény, hogy a szomorkás zene is javíthatja a hangulatát. Miért? Egy tanulmány szerint a szomorkás zene élvezetesebb, mert olyan érzelmi egyveleget hoz létre, mely negatív és pozitív is egyszerre.A szomorkás hangulatú zenékkel kapcsolatban viszont fontos kitétel, hogy ne kerülj túlságosan a negatív érzelmek hatása alá!

A közös éneklés közösségeket kovácsol össze

A zene szociális tevékenység is lehet, amikor többen hallgatják egyszerre, esetleg még énekelik is közösen a dalokat. Ezek azok a mozzanatok hozzájárulnak az összetartozás élményének elmélyítéséhez. Nem véletlen, hogy a tábori, vallási, iskolai közös éneklés mekkora hatással van a közösségi életre, a csapatépítésre.Ezt támasztja alá a következő vizsgálat is: közös énekléséken résztvevő ezer finn hallgató az átlagnál jobb eredményt ért el az iskolában, még azok is, akik egyébként nem voltak aktív részesei a közös éneklésnek, pusztán hallgatóságként voltak jelen az énekórákon.

A hangszeres zenetanulás nem csak a mentális képességre van pozitív hatással, hanem a személyiséget is fejleszti.

Szerző :Udvari Fanni

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?