Menü

Neked mekkora a vízlábnyomod?

5000 liter naponta?

Az ökológiai lábnyom a vízhasználatra is kiterjed, a vízlábnyom kifejezés takarja azokat az adatokat, hogy milyen típusú vízből mennyit használunk.

A vízhasználat két csoportra osztható, közvetlenül közvetetten elfogyasztott vízmennyiségre. Például egy németországi ember közvetlen napi vízfogyasztása csupán 120 liter víz körül van, de a közvetett fogyasztás miatt naponta 5000 litert is elhasználhat. Ez a vízmennyiség az élelmiszerek, fogyasztási cikkek előállításához, és az igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez szükséges. Egy csésze kávé előállítása 140 liter, míg egy pamutpóló 2700 liter vizet igényel.

A vízlábnyomot három összetevő alkotja, a kék-, zöld-, és szürkevíz. A kékvíz a termékek és szolgáltatások előállításához szükséges felszíni vagy felszínalatti víz, a zöld víz a földben nedvességként tárolt csapadék, míg a szürkevíz fogalma a szennyezett vízmennyiséget jelöli.

Egy fejlett országban élő ember átlagosan napi közvetett és közvetlen vízfogyasztása 3000 liter, amihez jön még a mosás, mosogatás, főzés, kerti munkákhoz felhasznált víz. Magyar viszonylatban ezek az adatok eltérőek: egy átlagos magyar vízlábnyoma 2055 litert tesz ki.

Mit lehet tenni?

Érdekes adat, hogyha 1 milliárd ember évente két pamutpólóval kevesebbet vásárolna, az így fel nem használt vízzel 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni.

Nemcsak a ruhaipar, de az élelmiszeripar (különösen a húsipar) nyel el hatalmas mennyiségű vizet. Fogyassz kevesebb húst!

A benzin előállításához is több liter vizet használnak fel, nem mellékesen az autóhasználat rendkívül káros is a környezetre. Használd helyette, ha lehetőséged van rá, a tömegközlekedést, vagy válaszd a leginkább környezetbarát közlekedésformákat: a gyaloglást és a biciklizést.

Természetesen felsorolhatjuk még a ma már egyre inkább alapvető tevékenységeket is, mint elzárni a csapot fogmosás közben, fürdőkád helyett inkább a zuhanyzást választani.

A vízkérdés fontos probléma, még akkor is, amikor nem érint közvetlenül a vízhiány.

Tegyünk azért, hogy ez hosszú évekig még így legyen!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.