Menü

Neked mekkora a vízlábnyomod?

5000 liter naponta?

Az ökológiai lábnyom a vízhasználatra is kiterjed, a vízlábnyom kifejezés takarja azokat az adatokat, hogy milyen típusú vízből mennyit használunk.

A vízhasználat két csoportra osztható, közvetlenül közvetetten elfogyasztott vízmennyiségre. Például egy németországi ember közvetlen napi vízfogyasztása csupán 120 liter víz körül van, de a közvetett fogyasztás miatt naponta 5000 litert is elhasználhat. Ez a vízmennyiség az élelmiszerek, fogyasztási cikkek előállításához, és az igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez szükséges. Egy csésze kávé előállítása 140 liter, míg egy pamutpóló 2700 liter vizet igényel.

A vízlábnyomot három összetevő alkotja, a kék-, zöld-, és szürkevíz. A kékvíz a termékek és szolgáltatások előállításához szükséges felszíni vagy felszínalatti víz, a zöld víz a földben nedvességként tárolt csapadék, míg a szürkevíz fogalma a szennyezett vízmennyiséget jelöli.

Egy fejlett országban élő ember átlagosan napi közvetett és közvetlen vízfogyasztása 3000 liter, amihez jön még a mosás, mosogatás, főzés, kerti munkákhoz felhasznált víz. Magyar viszonylatban ezek az adatok eltérőek: egy átlagos magyar vízlábnyoma 2055 litert tesz ki.

Mit lehet tenni?

Érdekes adat, hogyha 1 milliárd ember évente két pamutpólóval kevesebbet vásárolna, az így fel nem használt vízzel 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni.

Nemcsak a ruhaipar, de az élelmiszeripar (különösen a húsipar) nyel el hatalmas mennyiségű vizet. Fogyassz kevesebb húst!

A benzin előállításához is több liter vizet használnak fel, nem mellékesen az autóhasználat rendkívül káros is a környezetre. Használd helyette, ha lehetőséged van rá, a tömegközlekedést, vagy válaszd a leginkább környezetbarát közlekedésformákat: a gyaloglást és a biciklizést.

Természetesen felsorolhatjuk még a ma már egyre inkább alapvető tevékenységeket is, mint elzárni a csapot fogmosás közben, fürdőkád helyett inkább a zuhanyzást választani.

A vízkérdés fontos probléma, még akkor is, amikor nem érint közvetlenül a vízhiány.

Tegyünk azért, hogy ez hosszú évekig még így legyen!

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől nagyjából márciusig, a tavasz beköszöntéig van nagy szükségük segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a telet.

Miért jó az ősz (is)?

Minden évszakot lehet szeretni és kell is, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, segítünk megmutatni, mit lássunk meg benne és mennyi mindenért is szerethetjük az őszt!

Kevesebb hulladékot!

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetünk a föld tisztaságáért, megóvásáért.

De miért?

Itt egy ásványvizes flakon, ott két sörösdoboz, meg amott is egy. A kólásüveg az út szélén, a csipszes zacskó a bokorban. Egyesek azt gondolják, hogy „ez az egy nem számít” Plogging. Mozgás és környezetvédelem 2 in 1.

Költözési depresszió

A költözés nemcsak egy új otthon létrejöttét jelenti, hanem a régi elvesztését is. El kell szakadni a hely hangulatától, emlékeitől, és ez sokakban negatív érzelmeket kelt. Ezeket pedig nehezebb leküzdeniük, mint gondolnánk.