Menü

Futás télen

Lassan – vagy nem is olyan lassan – beköszönt a hideg idő, a téliesre forduló időjárás, a hűvös és zord reggelek. A korai edzések már olykor nulla fok közeli hőmérsékleti értékekkel kezdődnek, de lassacskán a délutáni, vagy esti edzések is hidegbe fordulnak. Néhány fontos tanács a tél beköszönte előtt, a szabadtéri sportok szerelmeseinek.

Aki szeret futni, télen is szeret. Csak azért, mert nem napfényes nyár van, még lehetünk fittek és nem kell lemondani a kinti futás örömeiről, ráadásul télen mintha rakódnának picit a zsírpárnák, mintha többet ennénk, gyakrabban nassolnánk, tehát a sport fontossága télen is megkérdőjelezhetetlen, arról nem is beszélve, hogy a nyári alak télen készül. Ha idén nem jött össze, most újra el lehet kezdeni a jövő évi formánkon dolgozni, vagy az elért alakot megtartani.

Az igaz, hogy a zord reggeleken kicsit nehezebben indulunk neki egy futásnak, látunk hozzá egy edzésnek, de utána sokkal többet ad az elégedettség büszke érzése, tehát indulás!

Télen és mínuszokban is szabad futni, igaz mínusz 10 fok alatt én magam kerülöm a szabadtéri futást, de mások ilyenkor is mennek. Mínusz 10 fok alatt, vagy nagyon szeles időben én olykor a futópadot választom.

Akik viszont mínusz 15 fokban is kint edzenek, nekik nagyon fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Rétegek szerint húzzunk fel sportalsóneműt, majd futóruházatot lehetőleg olyan anyagból, mely lélegzik, véd a széltől, csapadéktól, azonban kiengedi a párolgást és felesleges hőt. Ha extra hideg időnk van, kell egy polár réteg is, illetve a sapkát, sálat, kesztyűt se felejtsük el. A futónadrágunk hosszú, lehetőleg béleltebb, téli, vastagabb legyen. A futócipőkből is vannak téli kivitelek, melyek jobban bordázottak a csúszás elkerülésére, én magam a terepfutó cipőmben szoktam havas, csúszósabb utakon futni, eddig minden évben bevált.

Ha a téli futóruházattal kapcsolatban csak egyetlen tanácsot kellene adnom, én azt mondanám: a kevesebb néha több! Nem tévedés, öltözzünk kissé alul! Amikor kimegyünk, először fázni fogunk, de pár kilométer után pont ideális, kellemes lesz. A hidegben nem jó túlzottan beizzadni a vastag futóruhába, ezt kerüljük el és vegyünk magunkra kicsivel kevesebbet.

Télen még fontosabb a bemelegítés! Rengeteg kezdő futónál és sajnos makacs futóknál is előfordul, hogy bemelegítés nélkül vág neki az edzésnek, ez sérülésekhez, görcsökhöz vezethet. Télen az izmok merevebbek, nehezebben melegednek fel, bemelegítés és nyújtás nélkül őrültséget csinálunk, s nem az a kérdés, hogy megsérülünk-e, hanem az, hogy mikor. Nagy hidegben figyelni kell a fagyási sérülésekre, ezért viseljünk olyan futósapkát mely maszkként is funkcionál, mindig használjunk kesztyűt.

Kezdő futók tévhite, hogy télen egészségtelen a szabadban futni, mert megfázunk, betegek leszünk, de tapasztalatból mondom, hogy ez nem így van. Odafigyelve a megfelelő öltözetre, bemelegítésre, nyújtásra, az edzésben a fokozatosság elvére, akkor garantáltan télen is megtarthatjuk jó kondíciónkat, sőt! Megkockáztatom, hogy évek óta azért nem voltam beteg, mert a mínuszokban is kint futkározok reggelente, szegény anyukám állandó megdöbbenésére.

Hogyan bírjuk sportolásra a gyereket?

Néhány előző cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy milyen sportágakra írassuk be a gyermekünket, mik a csapatsportok vagy éppen az egyéni sportok előnyei. Azonban azt be kell látni, hogy ebben a digitalizált világban már az is egyre nehezebb, hogy a gyermeket rábírjuk egyáltalán a sportolásra. Nem kell, és belátásunk szerint nem is szabad bűnbakokat keresni ebben, a jelenség ugyanis globális és tendenciózus. Megpróbálunk összegyűjteni néhány, nevezzük így jó tanácsot, hogyan is vihetjük-e a gyermekünket a rendszeres sportolás felé.

Megyek futni

A futás egy csomó jó dolgot tesz a testünkkel, azonban furcsa dolgokat is előidézhet, aminek annyira nem örülünk, azonban megpróbálhatjuk kiküszöbölni őket.

Barátunk a reggel!

Régóta tervezed, hogy sporttal indítod a napot, de eddig nem tudtad megtenni? Irigyled a reggeli edzőket, akik egész nap jókedvűen pörögnek, de túlságosan fáradt vagy a hajnali keléshez? Mégis hogyan lehet eljutni addig, hogy reggel vidáman felkelve futni induljunk? Könnyen

A zenetanulás pozitívan hat az agyműködésre

Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete, fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja.

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egy fiatal, jelenleg 22 éves lány mesélte el nekem, miért is hagyott fel az aktív versenysporttal 17 éves korában. Röviden: Élni akart, a korának megfelelően, szórakozni, kikapcsolódni! Az okok azonban sokkal összetettebbek, amit az ő története jól megvilágít. Persze tegyük hozzá, valakinek bejön a versenysport világa!