Menü

Okosan használod? - az okostelefonok világáról

Mialatt utánajártam ennek a témának, tízezerszer ütöttem meg a saját telefonom képernyőjét. Eredményeket, kimutatásokat kerestem, leírtam a talált információkat, majd, mivel egy számítógép közelébe kerülni sokkal problémásabb, begépeltem a cikket is a telefonomba. Ezáltal megspóroltam az otthon eltöltött időmből órákat. Hogy miért? Mert az internet, annak minden tudásával együtt, szerencsére már szinte bárhol hozzáférhető. Ennek köszönhető, hogy utazás közben, iskolai vagy munkahelyi szünetekben is elvégezhetünk egy-egy feladatot, s azzal nem kell megvárnunk, mire számítógép elé ülhetünk.

És ezzel nemcsak én vagyok így. Emberek százai, ezrei töltik így a mindennapjaikat. Dolgoznak, komoly tárgyalásokat folytatnak, kutatnak, mindezt egyetlen telefonon keresztül. Ez nemcsak azt mutatja, hogy a tudomány pár év alatt hordozhatóvá vált, hanem azt is, hogy a munka ugyanolyan mobilis is lehet, mint egy pizzarendelés. Az, hogy egy munka nincs helyhez kötve, azt eredményezi, hogy időhöz kötve sincs. Az egyébként kötött, rohanó életünket így rugalmasabbá tehetjük. Aki pedig mindennek nem látja az előnyeit, az valószínűleg még nem tapasztalta meg.

Ugyanakkor, mint mindennek, az okostelefonnak is vannak hátulütői. A káros hatásairól cikkek, tanulmányok sokasága szól, noha ezek zömében a telefonos játékokról és a közösségi médiáról folytatnak hosszas elemzést. De az okostelefonon végzett munka sem ilyen egyszerű, és nem csupán előnyei vannak. Biológiailag a tartásunkra, a szemünkre, a kezeinkre van a legrosszabb hatása, bár ezen problémák akkor is fennállnak, ha egy laptop vagy egy asztali gép elé kényszerülünk. Mentálisan viszont kissé képes beszűkíteni a tudatot. Ha egy telefon az összes munkaeszközünk, akkor egy idő után sokkal nehezebb lesz rávenni magunkat, hogy a munka és a haladás érdekében vegyük a kezünkbe. Ellenben sokkal több haszontalan dolgot fogunk csinálni rajta. Mindez olyan lesz, mint egy kényszerítő erő, ami nem engedi, hogy letedd az eszközt, de azt se, hogy rendesen folytasd a munkád. Ráadásul az okostelefon által nyújtott rendkívül nagy szabadság olykor rossz időbeosztáshoz vezethet. Jobban hozzájárul a halogatáshoz, és mindenféle szempontból elkényelmesít.

Ahogyan anno a könyvnyomtatás megjelenése is újdonság volt, mai világunkban is rengeteg új eszköz jelenik meg, ami rengeteg lehetőséget nyújt az újításra. Ha ezektől mindig elzárkóznánk, akkor a fejlődés igen hamar megállna. Meg kell tanulnunk okosan használni az okos eszközöket, és mindenekelőtt észben tartani, hogy a valódi intelligenciát mi képviseljük. Így kevésbé valószínű, hogy a rabjává tesz minket a technika.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.