Menü

Kekszes csodák – csak erős idegzetűeknek

Nincs jobb érzés, mint mikor annyira hatékony módszerekkel tudunk dolgozni a konyhában, hogy órákat spórolunk meg. Mikor munkahelyi névnapozásra kellett sütit összedobnom és nem volt több időm rá, mint fél óra, akkor jöttem rá, hogy még mindig a kekszes, sütés nélküli édességek a leghatékonyabbak, leggyorsabbak és még mutatósak is.

A kekszes sütiknél egyrészt az a legjobb hír, hogy nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, másrészt kezdők is játszva elkészíthetik, kisgyerekek mellett is neki lehet állni és még késő este is összedobhatjuk 20 perc alatt. Néhány recepttel máris segítem a kekszes desszertkészítést!

A kollegáim csodájára jártak a tortámnak, amit készítettem nekik, pedig csak egy tortaforma, két csomag vaníliás puding, egy nagy zacskó babapiskóta és gyümölcs kellett hozzá, ami az én esetemben szőlőszemek voltak. A babapiskótára ráöntöttem a tejben megfőzött pudingot és szőlővel raktam ki, majd ezt egy újabb rétegben, tetejére zselatint öntöttem, hogy fixáljon és frissnek mutassa a gyümölcsöket még másnap is, mire megdermed a hűtőben.

A kekszes sütik egyik királynője a keksztekercs, amit mindenki nagyon szeret, de a tejfölös –kekszes pudingos süti is évek óta a férjem kedvence, melyhez háztartási keksz szükséges és vanília, vagy puncspuding és tejföl.

Ha diétásabb módon szeretnénk kekszes csodát alkotni, akkor az almás-kekszes golyó a legjobb ötlet, ehhez cukormentes háztartási kekszet kell vásárolni, almát, cukrozatlan kakaóport, és pár evőkanál cukormentes lekvárt vagy dzsemet kell használnunk. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a kekszet ledaráljuk. Az alapanyagokat összegyúrjuk a kakaóporral, lekvárral és pihentetés után vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd megforgatjuk kakaóporban.

Aki a kekszmorzsát elhagyná, zabkorpával is megpróbálhatja, ez egy még diétásabb, reformédesség verziója.

A csokoládés kekszszalámi receptjét is rengetegen ismerik, készítik és szeretik, s a méteres kalács is az egyik legrégebbi receptcsodánk, csak úgy, mint bármelyik joghurtos – kekszes sütemény.

A tejbegrízes – kekszes süti is ismert sokaknak, ha mégsem, úgy azt is pár mondatban össze tudom foglalni. Tej szükséges hozzá, búzadara, édesítő, vanília, vaj, kakaópor, és háztartási keksz. A tejet az édesítővel és a vajjal felforraljuk, hozzákeverjük a búzadarát, s addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Egy tepsi alját kirakjuk keksszel, majd a tejbegrízes masszának a felét ráöntjük, s újabb sor keksszel fedjük le. A tejbegrízes masszának a másik felébe belekeverjük a kakaóport, és ezt is ráöntjük a kekszre, majd a tetejét keksszel lezárjuk. Egy éjszakára hűtőbe kell tenni.

A keksz felhasználásával nemcsak tortákat és sütiket készíthetünk, de pohárkrémeket is, s mostanság nagyon divatosak a mutatós pohárban rétegzett desszertek, bármely keksz felhasználásával, némi joghurttal, pudinggal, vagy lekvárral, gyümölcsökkel és magokkal igazán kreatív desszertek készülhetnek a konyánkban, pillanatok alatt, sütés nélkül. Én azonban a diétám kellős közepén jobb témát is választhattam volna, mint a kekszes desszertcsodák krémes receptjeit és képeit, nem tudom, miért ezeket nézegetem egyfolytában, mikor egy almát kellene most tízóraiznom…

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!