Menü

Módszerek arra, hogy ne stresszelj annyit

A stressz nemcsak lelki, hanem fizikai panaszokat is előidézhet, az általa kiváltott tünetek pedig a gyomorpanaszok, szorító mellkas vagy a magas vérnyomás mellett a bőrön is jelentkezhetnek.

A nagymértékű stressz az alvást is befolyásolja

A kortizol nevű hormon szintje emelkedik meg, ha stresszesek vagyunk, és ez belepiszkálhat az alvásciklusunkba is. Az alvásciklus felborulása pedig vezethet depresszióhoz is, áll a National Institutes of Health kutatási eredményeiben. A vizsgálat kimutatta, hogy a depressziós embereknek magas a kortizolszintje, ami alvászavarokat eredményez. Az alvás hiánya pedig rendkívül sötétté teszi a világot körülöttünk, így egy negatív spirálba kerülhetünk a stressz miatt.

Barátkozz!

A másik pofonegyszerű lehetőség a stressz csökkentésére, ha emberekkel találkozol. Nem a Facebookon és a gtalkon természetesen, hanem igazából és szemtől szemben. Amikor találkozol a barátaiddal, akkor mosolyogsz, ettől máris csökken a stressz, ha pedig még beszélgettek is, akkor elterelődik a figyelmed a fejedben zúgó aggódásról, rágódásról, tehát kiszállsz a stressz mókuskerekéből.

Meditálj!

A meditációt sokan misztikus dolognak hiszik, amikor lótuszülésben kell órákig gubbasztani egy csendes sarokban. Pedig szó sincs erről. A meditáció lényege a kavargó gondolatok lecsendesítéséről és a lélegzésről szól, nekünk pedig épp erre van szükségünk a stressz csökkentéséhez. Végtelenül egyszerű módja, ha megállsz pár percre, és csak számolod a levegővételeket, legalább tíz levegővételig.

Nem számít, mi a kiváltó ok, a depresszió kezelhető megfelelő terápiával, elbeszélgetéssel, és ha szükséges, akkor gyógyszerekkel is. Fontos, hogy ha bármikor is öngyilkosságot fontolgatsz, akkor mindenképp kérj azonnali segítséget. Beszélj az egyetemi tanácsadóval vagy hívj fel egy segélyvonalat. A telefonos segélyszolgálatok a nap 24 órájában a rendelkezésedre állnak. Az egyetemeken, főiskolákon is vannak erre a feladatra szakemberek, akik szakszerű segítséget nyújthatnak. A lakótársaid is segíthetnek, beszélj velük bátran a problémáidról!

Irányítsd a gondolataidat!

Néha a gondolataink egy kicsit őrült irányba terelődhetnek a fejünkben. Ha nincs meg minden tény, akkor hajlamosak vagyunk történeteket gyártani. Még roszabb, hogy egy csomó azok közül a “történetek” közül a legtöbb negatív. Meg kell tanulni, hogyan tereljük gondolatainkat pozitív irányba. Ezek a képességek tanulhatók. Csak egy kis gyakorlat kell hozzá.

Légy nyugodt néhány percre minden nap!

A legjobb ötletek legtöbbször akkor jönnek, amikor csendes, nyugodt vagy. Sajnos legtöbbünkkel ez nem történik meg túl gyakran, mert sokan hajlamosak vagyunk állandóan valamin stresszelni, izegni-mozogni, és azon gondolkodni, hogy mit kellene most éppen csinálnunk. Próbáld meg fejleszteni a relaxáló készségedet!

Fogadd el, ami megváltoztathatatlan!

Értsd meg, hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogyan mi azt előre megtervezzük. Ha elvárod, hogy az életben minden úgy menjen, ahogy te szeretnéd, akkor hamar csalódni fogsz. Választhatod a siránkozást és panaszkodást, de minden, amit teszel csak a saját szenvedésed erősíti. Nem változtadhatod meg, amit az élet szelei az utadba sodornak, de megváltoztathatod a reakciókat. Persze vannak olyan napok, amikor nehéz mindezeket betartani, de akkor emlékeztesd magadat, hogy holnap egy új nap, egy tiszta lap. Szóval csak kezdd elölről.

Az első lépés a stresszkezelésben a magas feszültség felismerése, és a gyorsan elsajátítható technikák alkalmazása.

Szerző:Udvari Fanni

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!