Menü

Ha túl sok…

„Oltsd el a lámpát, kicsit tedd takarékra az agyad, lassíts le egy percre ember, leelőzted magad.” (Quimby). Találó gondolat és tanács. Bizony, hogy sokszor túlfeszítjük a húrt, néha két végén égetjük a gyertyát. Ha sokáig túlterheltük magunkat, akkor már sokszor késő leállni… Hogy jelzi a testünk, ha túlhajszoltuk?

Mindenki volt már kimerült: egy-egy hosszú munkanap után legtöbbször már csak be akarunk dőlni az ágyba. Biztos sokan érezték már, hogy a hétköznapi mókuskerék szinte felőrli az embert, pedig vannak tünetek, melyek folyamatosan jeleznek: lassítani kellene!

Az egészségünk hamar a rovására megy a túlhajszolt életmódnak, a napi sok kávé, a tartalmatlan és tápanyagok nélküli gyorskaják, az energiaitalok, hétvégi tivornyázások, amivel levezetjük a stresszt, csak rámegy az egészségi állapotunkra.

A megállás nélküli robot egészségünkre is rá tudja nyomni bélyegét. Fájni kezd a fejünk, nyakunk, hátunk. A sok stressz és rendszertelen étkezések miatt gyomorpanaszaink lesznek, emésztési gondjaink. Ezek gyakran a stressz okozta izomfeszültség jelei.

A kimerültség egyik jele szintén, hogy nem vagyunk hatékonyak. Nem tudunk koncentrálni a munkára, nem megy az edzés sem, nincs annyi energia, nem haladunk előre.

Akik irodai munkát végeznek és sokat ülnek egész nap, azok gerincproblémákkal számolhatnak, nekik kiemelten fontos az egésznapos ülőmunkát valamilyen sporttal levezetni, illetve az egészséges, kalóriaszegényebb étkezésre fokozottan odafigyelni, hiszen ők nem fizikai munkát végeznek, munkájukból kifolyólag kevesebbet mozognak.

A fáradtság egyértelmű és elsődleges jele a kimerültségnek, kialvatlanságnak. A kevés alvás fáradttá tesz, ingerlékennyé, nyűgössé, levertté, enerválttá és ezt minél hosszabb ideig tesszük a testünkkel, szervezetünkkel, annál rosszabb lesz ez az ördögi kör, egyszer pedig a szervezetünk visszavág. Majd amikor leginkább nem számítunk rá.

A kávétól nem leszünk fittek és éberek, ahhoz elegendő alvás kell, sport és megfelelő étkezés, folyadékfogyasztás. A kevés alvás pedig nem csak ingerlékennyé tesz, hanem táptalaja lehet különböző megbetegedéseknek, mint például a 2-es típusú cukorbetegségnek, de a pajzsmirigynek és immunrendszernek sem tesz jót hosszú távon.

Megkülönböztethetünk testi és szellemi kimerültséget. A fizikai egészségen túl a mentális egészségünket is tönkreteszi a kevés alvás, depresszióssá válhatunk, romlik a memóriánk, rosszkedvűek leszünk és levertek, tönkremegy az idegrendszerünk.

A kortizolról már korábban írtunk. Stresszhormon a neve. Idegesség hatására ebből sok szabadul fel a szervezetben, ami megterheli a szívet és növelheti a stroke kockázatát. Mellékvese kifáradásról nem is beszélve.

A kapcsolatok felbomlása is intő jel. Rámegy a párkapcsolatunk, a sok munkát megsínyli a házasságunk, a családi kapcsolatok szétesnek, a barátok lemaradoznak, hiszen semmire és senkire nem lesz elég minőségi idő.

Ha valaki ebben a cikkben tudja, hogy miről beszélek és érzi magán a jeleket, tüneteket, mielőbb tervezzen be több pihenést, több alvást, több kint létet a friss levegőn, több sétát hazafelé a munkából, lassabb evést, több folyadékot, kevesebb kávét, cigit és energiaitalt. Még most, mielőtt nagyobb baj lenne

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.