Menü

Milyen sportot válasszak gyermekemnek?

Hogy a gyermeknek sportolni kell valamit, szerintem nem is szorul magyarázatra.Na de akár egyéni, akár csapatsportot választunk a gyermeknek, mi alapján, és mit? Fontos persze, hogy nem a szülő választ, szigorúan a gyermek, esetleg közösen.

A szülő ismeri a gyermekét, tudja mi az érdeklődési köre, milyen társaságot szeret egyébként, óvodában, iskolában a gyermek. Igen sűrű, hogy az első sportág választás az idősebb testvér, baráti pár hasonló korú gyermeke, vagy éppen a gyermek egy barátja befolyásolja. Fontos, hogy a szülő kizárjon pár sportágat, amikről tudja, a gyermeke természete miatt ez egyébként sem való neki, vagy a későbbiekben, előre gondolkodva, nem lesz jó. Persze lényeges, a szülő ne féljen a jövőtől, ne alaptalan félelmekre, kvázi városi legendákra alapozva.

Talán éppen ezért érdemes a gyermekkel elmenni ezekre a nagy sportágválasztókra, amelyeket az utóbbi években már nem csak Budapesten, hanem sok vidéki városban is megrendezik. A sportági szövetségek pedig maguk is fontosnak érzik a megjelenést rajta, a legkiválóbb visszavonult, vagy éppen aktív sportolók részvételével. Az ő szakértelmükben mindenképpen hihetünk, ha arról van szó, mi az, ami a gyermek állóképességét leginkább elősegíti, illetve mentálisan is fejleszti.

Előtérbe szokták hozni az úszást, hiszen egy gyermek babaúszásra már pár hónapos korától járhat. Javítja a helytelen testtartást, a gerincdeformitásokat, fejleszti az állóképességet és, ami külön megnyugtató lehet a szülőnek, ritkán jön közbe sérülés. A vízisportoknál egyébként is alapkövetelmény, hogy a gyermek tudjon úszni. A kajak-kenu pedig nagyon népszerű hazánkban.

De nem mindenki szeretheti a vizet. A labdajátékok javítják a koordinációs és koncentráló képességet; Igaz, 7-10 éves életkor elérése előtt nem javasolt elkezdeni.

Sokan esküsznek a küzdősportokra. Ma már elfogadott, nem az erőszak velejárója. Nagyon jó önvédelmi lehetőség, és a test mellett a lélek számára is felemelő tud lenni. Valóban, a fizikai erőnlétet növeli, és a gyermek sokat tanul az önfegyelemről is, valamint fejleszti a koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt. Szakemberek szerint 6-8 éves korban már elkezdheti a gyerek ezeket a típusú sportokat.

Továbbá vannak azok a sportok, amik a természet közelsége miatt lehetnek vonzóak. Ilyen a lovaglás vagy éppen a tájfutás. Elsősorban ez is az állóképességet növeli, erősíti a has, hát-, és combizmokat, de ami fontos úgyszintén, az állatok és a természet szeretetére tanítja a gyermeket. Na meg hallottam olyan szülőt, aki kiemelte, a tájfutás rendkívül szerény anyagi befektetéssel járó sportág, sok másikhoz képest.

Mert bevallhatjuk, itt jön be a szülő szempontja, mert sok sportágban mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Erre talán a jégkorong a legtipikusabb példa. Érdemes azonban megérdeklődni, mielőtt ezek miatt nemet mondunk, hogy van-e klub vagy szövetségi segítség ilyen esetekben. Mert a jéghokiban például létezik sok klubnál ez a fajta, mondjuk úgy, segélyezési rendszer. Ez részben a hagyományokból fakad, részben pedig a TAO rendszerből jön.

Mit is kívánhatnánk ezek után a családnak? Kellemes válogatást a sportágak között, akár saját kútfőből, akár egy Nagy Sportágválasztón.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.