Menü

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Ha a diéták világa egyelőre hidegen hagy minket, akkor is érdemes tisztában lenni, mely élelmiszerek nehezítik fiatalságunk megtartását. Ha ezeket az ételeket minimálisra csökkentjük, vagy elkerüljük, esetleg kiiktatjuk, sokat tehetünk fiatalságunk megőrzéséért. Nézzük csak azt a listát!

A mókuskerék életünk, az a rengeteg idegeskedés, a stressz, a kialvatlan reggelek, az egészségtelen készételek, a környezetszennyezés, a szeretethiány, a mozgásszegény életmód és a függőségeink nem épp a fiatalságunkat támogatják. Gyorsan öregszünk. Ráncosodik a bőrünk, betegségekkel küzdünk, elhízottak leszünk, s a legdrágább krémektől, vitaminoktól, kezelésektől, programoktól várjuk a megoldást, pedig csak elég lenne arra figyelnünk, kerül a tányérunkra és a poharunkba, mennyit alszunk és mennyit idegeskedünk.

Az a bizonyos feketelista a feldolgozott, finomított ételekkel kezdődik, egészségtelen zsírokkal, fehér cukorral, hőkezelt ételekkel folytatódik. A sült krumpli, pizza, palacsinta, hamburger és a társaik hiába kísérői a gondtalan nyári strandolós napoknak, sajnos mind tocsog a zsírban, ami pedig bő olajban sült, árt a szépségnek, mert a túl sok telített zsírsav elősegíti a gyulladásokat, s pattanásokat, mitesszereket okozhat.

A cukor ráadásul még a bőr feszességéért is felelős kollagén szintjét is csökkentheti.

A rengeteg szénsavas üdítő csak fokozza a ráncképződést, az alkohol pedig rettentően savasít, árt a szervezetnek, a bőrnek. A mértéktelen kávéfogyasztás ráncosítja a bőrt, mert vizet von el a szervezetből. Ha ehhez elszívunk néhány cigit és nem pihenünk eleget, máris kiül az arcunkra és ott is marad. A sós élelmiszerek, például a húskészítmények, illetve a sózott nassolni valók vízvisszatartást idéznek elő, vizes puffadásokat, táskás szemeket okozhatnak, s ez sem épp fiatalos látvány, míg a túlzottan csípős, erős, fűszeres ételek kitágítják az ereket, amitől a bőr kevésbé tűnik feszesnek, s bőrpír jelenhet meg rajta.

Az alkohol esetében is a hangsúly a mértéken van. Egy kis mennyiség nem ártalmas, ha viszont valaki túllépi a határt, az számolhat azzal, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt csúnyán és nagyon gyorsan öregedhet a bőre. Az energiaitalok negatív hatásairól már számtalan cikket írtunk, ahogy az egészségtelen ételek testünkre és alakunkra gyakorolt hatásairól is.

S vajon akkor mi a teendőnk ezekkel az ételekkel, italokkal?

Első és legfontosabb dolgunk tehát a feketelistás ételek elkerülése, kávéfogyasztás visszaszorítása, majd ezek helyettesítése vitamindús, tápanyagdús ételekkel, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, elegendő folyadékbevitellel, a cigarettáról való leszokással és a lehetőségekhez mérten lassított munkatempóval, kevesebb idegeskedéssel, több pihenéssel. Amit nyerhetünk az pedig fiatalosabb kinézet, vitalitás, jobb immunrendszer, harmonikus családi élet, kellemesebb munkahelyi légkör. Veszítenivalónk is van természetesen. Néhány pluszkiló. Egy próbát azért megérne.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.