Menü

Lépj új utakra

Hogy ki miért húz futócipőt, annak számtalan oka van. Sokan az aktív kikapcsolódást keresik, sokan a fogyás miatt kezdték el, van, akinek „terápia” lelkileg és testileg egy erdei kellemes, magányos kocogás és van, aki csak társaságban szeret elindulni. Van, aki edzésterv alapján építi fel futóedzéseit, versenyre készül, céljai vannak és van, akit nem érdekel a tempó, a táv, csak kocog kedve szerint. Sokan a futóórák rabjai és pulzuskontrollal szaladnak, mások legyintenek erre és azt mondják, ahogy kedvük tartja és, ahogy sikerül. Mindegyikőjük FUTÓ.

Nagybetűvel.

A futás önmagában is csodálatos érzés, lehet szeretni, lehet utálni, de miután felvettük a cipőnket és elindultunk, rengeteg pozitív inger ér bennünket. Sokszor fantasztikus tájakat fedezhet fel az ember, új barátokat szerezhet a futás által, megváltozik a külseje, egészségesebb lesz, azonban mint mindenben, ebben is számtalan lehetőség nyílik a fejlődésre, célkitűzésekre, újabb élmények megszerzésére. A testi-lelki feltöltődésen kívül nagyon sokat adhat a sport, s egy idő után, ha már rendszeres futókká váltunk, érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehetne jobb, hatékonyabb, gyorsabb a fejlődésünk. Íme néhány tipp:

Az egyik az intervall edzés. Sokszor említem barátaimnak ezt a fejlődési lehetőséget, hiszen nemcsak az állóképességünket javítja, de az intervall edzések még a futás befejezése után is égetik a zsírt, dolgoztatják a testünket. Az intervall edzés során magas intenzitású szakaszok váltakoznak a rövidebb pihenőkkel, az ilyen edzés nagyon intenzív, testünk oxigénfogyasztása olyan mértékben megnő, hogy az edzést követően is pörög az anyagcsere, tehát tart a zsírégetés.

Ráadásul nem kell attól félnünk, hogy „lefutjuk az izmainkat”, hiszen így nem áll fent a zsírbontás veszélye. Ha intervall futunk, akkor célszerű a következő módon tennünk: laza bemelegítést követően fussunk 5 percet könnyű, kényelmes tempóban, majd váltsunk 30 másodpercig sprintre, s fussunk olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudunk, mondhatnám, „ami a csövön kifér”, majd pihenésképp sétáljunk/kocogjunk ismét pár percig lassan, könnyen, majd ismét sprint. Ezeket a szakaszokat váltogatva az edzésünk intervall formáját gyakorolhatjuk. A futásban gyorsan fejlődhetünk, ha kicsit elfelejtjük a sík terepet és keresünk a közelben pár dombot, ahová felfuthatunk. A dombra futások során más izomcsoportok dolgoznak (ezt az edzést követő napokon érezni fogod a combjaidban), s hatékonyabb lesz a testedzésed! Az már csak hab a tortán, hogy a dombokra, magasabb helyekre való futás általában szép panorámával párosul, ilyenkor érdemes elővenni a telefont és megörökíteni a látványt! A következő edzés előtt csak rápillantunk és máris nagyobb kedvvel indulunk neki újra.

Végezz a futáson kívül keresztedzésként erősítő, súlyzós vagy saját testsúlyos edzéseket!

Ha nem konditeremeben szeretnénk ezt tenni, akkor futás után végezzünk erősítő gyakorlatokat, például sétálós kitöréseket, guggolásokat, fekvőtámaszokat, plank gyakorlatot (kiváló gyakorlat a törzs erősítésére).

Ügyelj az étrendre, a nyújtásra, a megfelelő futócipőre, használj bátran étrendkiegészítőket, kóstolj meg izotóniás italokat, szedj magnéziumot, használj kollagént, ha szükséges tarts egy háromhónapos kúrát porcvitaminból.

S végül…

A futás akkor kap igazán más értelmet, akkor élsz át egészen újfajta élményeket, kerülsz új társaságba, ismerkedsz meg új barátokkal és tapasztalod meg a futás egészen más oldalát, ha nevezel egy-egy futóversenyre. Ha van célod, akkor motivált leszel, s olyan embereket ismerhetsz meg, akiknek hasonló a hobbijuk, a felfogásuk, a vágyuk. Tűzz ki új célokat és tegyél érte!

Martinka Dia

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?