Menü

Étrend-kiegészítők

Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre?

Először is tisztázni kell: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek.

Anyukámnak már megpróbáltam ezt elmagyarázni, amikor elhűlt a dobozaim láttán. „Anyu, ez csak glutamin, BCAA és fehérjepor!”- mutattam neki a szekrényem, de nem győztem meg. Pedig az étrend-kiegészítők nem káros dolgok. A szteroidok és doppingszerek alkalmazása más „tészta”, azok használata bizony súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében pedig pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet, de az étrend-kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok semmiképp nem sorolhatóak ide. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve is találó, hiszen kiegészítik a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, sőt támogatják, segítik annak optimális működését. Természetesen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet. Az étrend-kiegészítőkkel együtt emlegethetjük a tápszereket is, s ha arra gondolunk, hogy kisbabánknak nincs, vagy nem elég az anyatej, akkor anyatej helyettesítő tápszerrel pótoltjuk, vagy egészítjük ki az étkezéseit, ebből is látható, hogy az étrend-kiegészítés nem ördögtől való dolog és nem szabad negatívan értelmeznünk.

Egy fehérjepor például segít kiegészíteni vagy fedezni a napi fehérjeszükségletünket, kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Az aminosavak is rendkívül fontosak, támogatják az immunrendszert, a regenerációt. Testünk kb. 20%-a fehérje, ami döntő szerepet játszik szinte minden biológiai folyamatban. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Az aminosavak pedig befolyásolják a szervek, mirigyek, inak és artériák működését, de részt vesznek a tápanyagok szállításában, gyógyítják a sebeket, regenerálják a szöveteket. Nyolcféle aminosavat a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból. Az aminosavakhoz tartoznak a glutamin, BCAA nevű készítmények, a folyékony aminosavak, vagy az aminosav porok.

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is (pl. ginseng és gyömbértartalmú készítmények, csipkebogyó, homoktövis, fűrészpálma, spirulina és egyéb algakészítmények, gomba kivonatok, személyes kedvencem a kurkuma, az aloe vera…stb.) az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálja, támogatja. Úgy vélem a minőségi étrend-kiegészítők megfelelő mértékű és tudatos használata – természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett - nem okozhat problémát.

Sajnos mindig lesznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak, ezért ha valaki étrend-kiegészítőket vásárol, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.