Menü

Mennyi vegyi anyagot kentél ma magadra?

Segítek. Körülbelül hétfélét. Szakemberek szerint (mert ők biztos tudják) Európában naponta átlagosan körülbelül hétféle kozmetikai terméket használunk. Szerintem ennél még többet is. Sorolom: a kedvenc arclemosód, egy szappan, esetleg sampon, ha ma hajat is mostál, izzadásgátló dezodor és fogkrém, párunknál borotvahab, arcvíz, borotválkozás utáni balzsam, nőknek szépségápolási termékek, dekorkozmetikumok, ha sminkelsz, végül parfümök, hajlakkok. A kozmetikumok rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak, te meg szoktad nézni az összetevőket?

Képzeljünk el egy átlagos napot. Egy hagyományos női fürdőszobaszekrényt vagy egy klasszikus fésülködőasztalt. Arclemosó tej, arctonik, hidratáló krém nappalra meg előtte éjszakára, a krémek alá esetleg arcszérum, nappalra fényvédő, zuhanyozáskor tusfürdő vagy fürdéskor habfürdő, ha hajat mosunk, akkor sampon, utána balzsam, végül hajpakolás, szérumok, hajhab. Izzadásgátló dezodor nyilván alap, némi testápoló is heti többször, sminkeléshez alapozó, korrektor, púder, pirosító, szemceruza, szemhéjpúder, rúzs, szájfény, parfüm, hajunkra még egy kis hajlakk. Még egy kis parfüm. Egy nőnél ez egy teljesen átlagos nap, de mi van akkor, ha még buliba, moziba, randira, színházba, bálba is készülünk? Akkor mennyi mindent fújunk, kenünk magunkra?

Ijesztő ez a sok vegyszer, különösen, ha még allergiás reakciót is kiválthat, attól a sok tartósítószertől, amivel próbálják meghosszabítani a szavatosságát. Természetesen nemcsak a kozmetikumokban van ennyi vegyi anyag, egy mosogató - vagy mosószerben, tisztítószerben is számos vegyszerrel találkozhatunk, s sajnos belélegezhetünk. S ha belélegeztük a vegyi anyagokat, mennyi idő alatt hány százalékuk szívódik fel és kerül a szervezetünkbe, keringésünkbe, vérünkbe? Ez nem riogatás, hiszen magamból indultam ki, én biztos használok ennyi vackot, de közben miért nem gondolkozom el azon, hogy ezzel együtt milyen összetevőket juttatok a szervezetembe?

Észre kellene venni, hogy miközben a reklámok újabb és újabb kozmetikai készítményekkel bombáznak bennünket, addig folyamatosan nő a bőrbetegségek, allergiákban szenvedők száma. Félelmetes statisztikák! Természetesen a gyártók megmagyarázzák, hogy a termékeikben a kritikus összetevők csak a hivatalosan megengedett mértékben fordulnak elő, de ők nem számolják, hogy hányféle termékükből mennyit használunk naponta, hetente, havonta, évente! Ezek mind összeadódnak!

Már egy jó ideje kevergetem otthon az arcpakolásaim mézből, tojásból, joghurtból, zablisztből, olívaolajból, vagy használok almaecetet, uborkakarikákat a bőrömre, vagy öntök sört a hajamra (amíg a férjem erre szépen rá nem jön) de számtalan ötlet kering a világhálón, én is onnan gyűjtöm és próbálom ki a természetesnél természetesebb (és persze olcsóbb) házi kencéket. Nem rosszabbak, mint a bolti elegáns üvegcsébe csomagolt méregdrága krémek, s egy biztos: vegyszert nem tartalmaznak.

Azt tanácsolom, a szépségiparban egy percig se bízz! Keresd, kutasd a természetes anyagokat, kozmetikumokat, a bőrbarát termékcsaládokat, a vegyszermentes és állatkísérlet nélküli márkák termékeit! Nézd meg az összetevőket! Én pedig elkészítek egy mézes-joghurtos, kurkumás arcpakolást. Ma olvastam a neten.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.