Menü

Ami összeköt

Hallottuk már a nevét a kollagénnek a reklámokból és innen a hajráegészségből is. A legkülönfélébb márkák dobják piacra készítményeiket, s mind ajánlja, a legtöbb arckrém alapanyaga, porcvitaminok alkotóeleme, vitaminok összetevője, de valójában mi ez és mire jó, egyáltalán kell nekünk, és ha igen, miért is?

A kollagén szerepét egyetlen mondatban össze lehet foglalni: bőrünk 75%-a kollagénből áll, testünk fehérjéjének 30%-a kollagén. A szervezet gumija és ragasztója. Hiányát a kor előrehaladtával viszont pótolni kell. Ahogy öregszünk sajnos a szervezet egyre kevésbé képes előállítani a megfelelő mennyiségű kollagént, így már 25-30 év felett célszerűnek tűnik táplálék-kiegészítővel, vagy speciális ételeken keresztül pótolni. Ahogy öregszünk, a kollagén termelésünk lelassul. Körülbelül 40 éves korunkra a testünk már sajnos elvesztette a természetes kollagén raktárainak mintegy 15%-át.

Az I-es típusú kollagén a leggyakrabban és legnagyobb mértékben, mintegy 90%-ban előforduló kollagéntípus. Az inakban, a szalagokban, a csontokban, a fogakban, a szív-és érrendszeri szövetekben, a bőrben is nagy mennyiségben megtalálható. A II-es típusú kollagén az ízületekben, ízületi porcokban van jelen, s az ízületeink állapotán javíthat. A III-as típusú kollagén nagyszerűen kiegészíti egymást az I. típusú kollagénnel, – olyannyira, hogy szinte egy lapon említhető a kettő.

Szakemberektől hallottam, hogy a kollagén akkor tud hasznosulni a szervezetben, ha van mellette C-vitamin is, ezért ajánlott, hogy C vitamint is szedjünk mellé, bár egyes kollagén készítmények ma már alapból hozzáadott C-vitaminnal készülnek. A kollagénhez a legegyszerűbb módon állati eredetű ételekből juthatunk hozzá, például egy jó tányér csontlevesből vagy kocsonyából, (ami viszonylag egyszerűen és olcsón elkészíthető).

Közben akár kollagént tartalmazó étrend kiegészítőket is szedhetünk, például por vagy kapszula, folyadék formájában. Ezek elfogyasztása után a kollagén rövid időn belül eljut a sejtjeinkhez. A legjobb eredményt azonban akkor érhetjük el, ha a két módszert ötvözzük és ételekből, illetve vitaminokból is fedezzük a szükségleteinket.

Természetesen az idő múlását nem állíthatjuk meg, így arra sincs megfelelő módszer, hogy a kollagén termelődés lassulását megállítsuk, valahogyan vagy éppen visszafordítsuk. Az egészséges életmóddal, megfelelő étrend-kiegészítőkkel azonban sokat tehetünk azért, hogy a szervezetünkben elegendő kollagén legyen.

A férjem is elolvasta a cikkem, és a fiaimmal együtt azt üzenik: ők azért esznek annyi gumicukrot, hogy pótolják az elveszített kollagént. Szeretem, mikor átjön nekik a lényeg és komolyan vesznek…

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.