Menü

Lassú anyagcsere tipikus okai

Ha megfelelő ütemben megy keresztül rajtunk a táplálék, könnyebben épülnek rajtunk az izmok, jobb lesz a koncentrációs képességünk, laposabb lesz a hasunk és soha, soha többet nem ébredünk fáradtan reggel.

Túl szigorú fogyókúra

Feljött pár kiló, és amúgy is lassú az anyagcseréd, nem tudod, mit tegyél, hát belefogsz egy szigorú diétába? Alig eszel valamit, és fogyást remélsz? Ez egy nagyon-nagyon rossz húzás mind a testeddel, mind az anyagcseréddel szemben! Ha ugyanis nincs elegendő mértékű tápanyagbevitel, a szervezeted, tartva az esetleges legyengüléstől, az egészséged védelme érdekében, raktározásba kezd. Tehát, még jobban lelassítja az anyagcsere-működést, és zsírpárnákat pakol Rád. Nyilván a fogyás alapja a kalóriadeficit, de ezt érdemes okosan csinálni. A kalóriadeficit ne jelentsen kevesebb evést! Az étkezéseid számát érdemes megtartanod, és minden étkezésnél megfelelő mennyiségű tápanyagot bevinned. Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat.

Fontos azt is megjegyezni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Az éhezésre épülő diéták leégetik az izmokat is rólad, ez újabb ok arra, miért NE kövessük ezeket. Az izmok alatt itt nem feltétlenül a testépítő jellegű izmokra gondoljunk - főleg nők szoktak attól tartani, mikor izmokról írunk, hogy ez férfias külsőt jelent. Azonban ne feledjük, az emberi test alakját mi határozza meg? Hát persze, hogy az izmok! Egy nőnek nem attól lesz jó lába, hogy csonttá soványodik, hanem attól, ha az izmok megadják a lábának az alakját. Itt nem hatalmas combokra, csak simán formás combokra kell gondolni.

Hormonműködés

Úgy gondolod, mindenkinek azonosan működnek a hormonjai, ugyanazok a domináns hormontermelő szervei? Nos, ahhoz, hogy erre rácáfoljunk, elég, ha ránézel az emberekre: az alkati adottságaik ugyanúgy különböznek, ahogy a hízásra való hajlamuk és kritikus testtájaik is. Ezeket a hormonműködés határozza meg, amiből 4 nagy típust határoztak meg a szakértők: agyalapi mirigy-, mellékvese-, pajzsmirigy-, és, csak nők esetében, petefészek-dominánsak lehetnek az emberek. Részben ez felelős azért is, hogy milyen ételeket kívánsz gyakran, mik a kedvenceid, a „gyengéid”.

A hormonok közt az éhségért nagyon nagy részben a ghrelin felel, míg a teltséget a leptin jelzi a szervezet felé. Ha egészséges szinten szeretnéd ezeket tartani, akkor először is nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséget pihenj és aludj, valamint rendszeresen étkezz.

Túlsúly

Minél túlsúlyosabb vagy, annál gyorsabb az anyagcseréd. Ilyen helyzetben ugyanis a szervezetnek keményebb munkájába kerül fenntartania magát. Ezért megy egyszerűbben a zsírvesztés a diéta elején.Az öregedéssel egyidejűleg egyáltalán nem szükségszerű az anyagcsere lelassulása. Rendszeres testmozgással ez kiküszöbölhető.

Fáradékonyság

A kialvatlanság, valamint egy kemény edzés, természetesen, tud fáradtságot produkálni, de ha egyiket se tudod betudni konstans fáradtságod okának, akkor lehet, hogy anyagcsere-problémáid vannak. A lelassult anyagcsere egyik tünete lehet a szűnni nem akaró fáradtság.

Nassolás

Ha elegendőt alszol és edzel, mégis azt érzed, hogy szinte sóvárogsz valamilyen cukros étel után, az annak a jele is lehet, hogy tested nem tudja megfelelően átalakítani a bevitt táplálékot a szervezet működéséhez szükséges megfelelő energiává.

Sajnos napjainkban még a betegségekkel kapcsolatos ismeretanyagunk elég szegényes, illetve Magyarországon nagyon kevesen foglalkoznak ezekkel a típusú betegségekkel, így anyagcsere betegség kivizsgálása csak nagyon kevés helyen elérhető. Egy-egy diagnózis felállítása akár éveket is várathat magára.

Szerző :Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.