Menü

Hogyan maxoljuk ki a nyaralásunk?

Valljuk be őszintén mindig öröm útra kelni nyaralni. Már maga a tervezgetés is jót tesz, majd a kaland pedig rendesen kiszakít a hétköznapokból és biztosít egyfajta távolságot a napi rutintól vagyis a munkától, ezáltal csökkentve a melóba belebetegedés vagy a "sima" depresszió esélyét. De mennyi idő is kell, hogy kipihenjük magunkat? A BBC kutatása szerint mindenkinél van egy úgynevezett bliss pont, ahol maximálódik a jókedv/kacagás/örömhormon. Ez egy olyan gazdasági koncepció/elmélet mentén van, amely megadja hogy milyen szintű fogyasztással lennénk még elégedettek. Magyarán meddig kell elmennünk, hogy tudjuk elengedni a jól megérdemelt nyaralásunk és visszatérjünk immáron feltöltődve a mindennapokba. Természetesen, mint minden életmód tervezésben itt is a megfelelő egyéni dopamin adagunk játszik szerepet.

Sajnos ugyanis tény, hogy hamar elunjuk magunkat. Általában a kutatások szerint körülbelül a harmada/fele a nyaralásnak az újdonságok felkutatásával telik, a maradékban azonban könnyen beüthet a megszokás ha egy helyben maradunk."A változatosság gyönyörködtet" tartja a mondás. Fontos a tevékenységeinket és a helyszíneket variálni mikor hosszabb, távoli kirándulásra adjuk a fejünket. Most is érdemes konkrét célok alapján leszervezni mindent és tudatosnak lenni. A fizikai és pszichológia ébrentartásunk nagyon fontos az újdonságok befogadásáért folytatott kedves küzdelmünkben. Természetesen figyelembe kell mindig venni, hogy minden ember különböző igényekkel rendelkezik és nem úgy azokat a válaszreakciók várhatók mindenkitől egy adott túrára, táborra, városnéző kalandra.

A külső környezet tehát meghatározó. Megfigyelték, hogy a bizonyos bliss pont sokan könnyebben kimutatható a város turizmus szerelmeseinél, mint a tengerpartra kirándulóknál. Emellett sarkalatos kérdés az egyéni érvényesülés is. Sokan feladják autonómiájukat a társas nyaraláskor és belül nem elégedettek valójában a kirándulásokkal. Nagy titokkal egyetlen egy kutatóbázis sem tud szolgálni. A személyre szabott utazás szervezés a megoldás, nem más.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?