Menü

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Hogyan győzheted le?

Vezess étkezési naplót, mely tartalmazza mit, mikor és mennyit ettél, ittál. Minden étkezésnél jegyezd le, hogy milyen lelkiállapotban voltál az étkezés előtt és az étkezés után. Ha legalább 1 hétig vezeted a naplót képet kapsz arról, hogy melyek azok az ételek amelyek nap mint nap szerepelnek az étlapodon, ezek lesznek a számodra kritikus élelmiszerek, melyek számodra a függőséget jelentik.

Gondolkodj pozitívan! Az étekfüggők gyakran gyakran gondolnak önmagukra bűnösként, akaratgyengeként, sokszor érzik kevesebbnek magukat másoknál. Minden nap erősítsd magad pozitív gondolatokkal, mondatokkal. ” Jól érzem magam a bőrömben!” , “Vonzó vagyok!” stb. Ha van kedvenc idézeted ami erőt ad számodra akkor azt tűzd ki az íróasztalod fölé, a fürdőszobai tükörre és naponta többször olvasd el.

Hús

A húsétel utáni vágy vas vagy cink hiányra utalhat. Ez a két ásványi anyag a legfontosabbak közé tartozik! Kétség kívül a vörös hús a legjobb a pótlásra, de a kagyló, a lencse, a spenót, a tökmag, a sajt és a teljes kiőrlésű kenyér is megfelelő.

Nyers káposzta:

Például, ha káposztasalátát kívánsz, akkor a gyomrod vagy bélrendszered körül kell kutakodni, hogy mi lehet a gond. Ugyanis az U-vitaminban gazdag káposzta képes regenerálni a gyomor és a belek sérült nyálkahártyáját.

Alma:

Magas lehet a koleszterinszinted, mert ez a gyümölcs kiválóan alkalmas koleszterinszint szabályozására, emellett persze nem elhanyagolható kalcium, magnézium, foszfor, kálium tartalma sem.

Továbbá, ha megkívánod:

a sós ételeket, akkor minden bizonnyal a pajzsmirigyben kevés a jód, vagy a nátriumszinteddel van probléma.
a babot, lencsét, borsót, szilvát, akkor meglehet, hogy a rézre van szükséged.
a sárgadinnyét, akkor nagyon sokféle ásványi anyagra: káliumra, kalciumra, magnéziumra, foszforra és C- vitaminra éhezik a szervezeted.
a tojást, akkor fehérjén kívül szelénre is szükség van, valamint a tojás sárga zsírját, a koleszterint oldó kolinra is.
a banánt, akkor káliumra vágyakozik szervezet, amelynek fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha vízhajtót szedsz.

Az ételfüggőség következményei:

Ellentétben más szenvedélybetegségekkel az ételfüggőséget nem bélyegzi meg túlzottan a társadalom, melynek oka az is, hogy gyakran titokban marad mások előtt. Azonban a kezeletlen függőség a túlevésekből adódóan testtömeg-gyarapodásban nyilvánul meg. Az elhízáshoz társuló betegségek adják világszerte és Magyarországon is a vezető halálokok legtöbbjét. Amerikai kutatók megfigyelték azt is, hogy a túlevések, azaz a függőség miatt kialakuló evés következtében sokkal gyakrabban fordulnak elő a társbetegségek, mint az elhízás egyéb formájában. Az ételfüggők körében sokkal gyakoribbak a szív-ér rendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófák, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek és mozgásszervi problémák.

Az ételfüggőséget gyakran említik kifogásként a túlevés és a súlygyarapodás kapcsán. A fogalom azonban sokkal többet jelent egy érvnél az újabb adag sütemény mellett. A tudósok ugyanis kimutatták, hogy a túlsúlyos nőket ösztönösebb szinten hozza izgalomba az ételek képe, ráadásul nekik kevesebb akaraterejük is van.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.