Menü

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk. Egy apró ám annál veszélyesebb potyautast senki sem szeretne hazavinni. Aprócska, de nagy bajt okoz. Ezzel lehetne jellemezni a kis vérszívókat.

A kullancsszezon a szakemberek szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület. Egy-egy kirándulás, túra során nagyon fontos a védekezés, illetve az, hogy a szabadban töltött nap után alaposan nézzük át magunkat, családtagjainkat!

Sajnos tévhit, hogy a kullancsok csak a fáról eshetnek ránk és az is, sajnos az aljnövényzetből is összeszedhetjük őket. Helytelen körömmel vagy egyéb csipeszekkel csavargatni, piszkálni őket, egy erre a célra megfelelő kullancskiszedő csipesz segítségével tudjuk könnyen eltávolítani a vérszívókat.

Szegény nagymamám kente be zsírral rajtam az összes anyajegyet gyerekkoromban, (szerencsére nem kullancs volt) azonban erről jut eszembe a legfontosabb tanács: nem szabad kenegetni őket semmivel, csak a fertőzés esélyét növeljük vele.

Nem baj, ha bennmarad a kullancs feje, tévhit, hogy ki kell piszkálni. Ez már nem fertőz és a testünk előbb-utóbb kilöki magából a kullancs bennmaradt fej részét. Sajnos az sem igaz, hogy a védőoltás az összes kullancs által terjesztett fertőzés ellen véd, az oltásokkal ugyanis csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól szerezhetünk védelmet, azonban a védettséghez is több oltás szükséges. Az elsőt szakemberek szerint érdemes télen, vagy kora tavasszal beadatni, majd egy hónap múlva a másodikat, aztán 9-12 hónap múlva a harmadikat. Az védőoltások főként azoknak ajánlottak, akik hobbijuk vagy foglalkozásuk miatt gyakran járnak a természetben.

Ha a körültekintő előkészületek mellett mégis megcsíp a kullancs, a következő tünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz: a csípés helyén körök alakulnak ki, izom és ízületi fájdalmaink vannak, a csípést követő hetekben lázat, fejfájást tapasztalunk. A szövődménymentes gyógyulás érdekében fontos mielőbb orvoshoz menni.

Kullancsveszélyes időszakban (általában a fagyok beálltáig) fokozott óvatosság szükséges. A kullancsok ellen a védőoltásokkal, zárt ruházattal és kullancsriasztó szerekkel védekezhetünk. A kirándulások után pedig alaposan át kell vizsgálnunk magunkat és családtagjainkat, főleg a hajlatokat kell átnéznünk, ha pedig találunk a vérszívóból, akkor azt mielőbb és szakszerűen kell eltávolítanunk, majd megfigyelnünk a csípés helyét.

A kirándulás, erdei futások, túrák öröméről pedig semmiképp ne mondjunk le.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.