Menü

Hasznos zsírégető tippek otthonra

A megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgás a legjobb fogyókúra. Különösen hatékony a zsírégető kardió edzés, illetve mozgásforma, melyet otthon is gyakorolhatunk: ehhez ugyanis nincsen szükség bonyolult eszközökre.

Legyünk mértékletesek

A zsírégető kardió edzés legnagyobb előnye, hogy a gyakorlatok otthon –vagy akár a szabadban– is elvégezhetők. Ne feledjük azonban, hogy a torna sikeressége a kitartáson múlik. Gyakori, hogy a fogyni akarók az első napokban túlzásba viszik az edzést, a kelleténél sokkal jobban kifárasztják a szervezetüket, és amikor ennek ellenére nem tapasztalnak látványos súlyvesztést, csalódottan felhagynak a testmozgást. Ezért van szükség türelemre, hiszen a zsírégető kardió edzés bármennyire hatékony, egy-két hét alatt nem hozhat látható eredményt. Fontos a fokozatosság és a mértékletesség, figyelni kell arra, hogy az otthoni edzés során se zsigereljük ki a testünket!

Tudtad?

Ha a vegyes kardió edzés mellett döntünk, fizikai állapotunktól függően a kardió gyakorlatokat 10-20 percenként váltsuk fel izomerősítő gyakorlatokkal.

Végezzünk el legalább:

5 fekvőtámaszt

10 felülést

15 guggolást

Torna tipp:

Ülés Gyakorlat, ülés nélkül

Álljunk egy szék elé úgy, hogy két lábunk párhuzamos legyen a csípőnkkel

Lazán hajlítsuk be térdeinket

Nyújtsuk ki egyenesen karjainkat vállmagasságig

Belélegzés közben hajlítsuk tovább térdeinket egészen addig, amíg fenekünkkel el nem érjük a szék ülőkéjének magasságát

Térdeink kerüljenek derékszögben, mintha ülnénk, sarkaink maradjanak a földön

Miközben kilélegzünk, térjünk vissza a kiindulási pozícióba.

A paprikajancsi vagy jumping jack gyakorlathoz állásból ugorj terpeszbe, miközben a karjaiddal felfelé lendítesz, majd ugorj vissza állásba.
Ugorj páros lábbal, lábujjhegyen fel, majd másik oldalt le, úgy, hogy a karjaiddal issegíted a mozgásod. Puffot, zsámolyt vagy lépcsőfokot is használhatsz ehhez.

Tartsd be a fokozatosság elvét! Ne riaszd el magad azzal, hogy túl sok gyakorlatot tervezel egy alkalomra! Ha kis adagokban szoktatod magad az edzéshez, nemsokára azt veszed észre, hogy egyre több mozgásra vágysz majd.

A Tabata tréning egy olyan intervallumos edzés, amely alatt a gyakorlatokat nagyon intenzíven és keményen kell végezni, hogy valóban hatásos legyen. Legnagyobb előnye, hogy az anyagcserét rendkívüli módon pörgeti, ha jól csinálod, emellett kiváló állóképesség javító és zsírégető. Az edzés alatt a gyakorlatokat csupán 4 percig kell végezni. Fontos megemlíteni, hogy a szív- és érrendszeri betegeknek, vagy a túlsúlyosoknak a szakemberek nem ajánlják ezt a fajta edzést.

A kevesebb ebben az esetben is több: inkább eddz hetente háromszor-négyszer 30-60 percet, mint mindennap két órát, mert ezt a mozgást adagot könnyebben beillesztheted az életviteledbe.

Szerző :Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.