Menü

A délutáni alvás hatásai

Délután 2 és 4 óra között erős az úgynevezett alvásnyomás, melyet a déli népek ki is használnak, megszakítják a munkájukat és elmennek pihenni. Ezek a sziesztával megáldott társadalmak tipikusan azok az emberek, akik mindig tudnak aludni – mondja a szakember és hangsúlyozza, hogy a tervezett pihenés a szellemi kapacitásokat, a fizikai erőnlétet is helyrehozza, javul a memóriánk, munkateljesítményünk is, oda tudunk figyelni ismét a tennivalóinkra, de fontos megemlíteni a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását is, hiszen alvás alatt alacsonyabb a vérnyomásunk, és egy stresszes nap után a magasabb vérnyomás lecsökkenhet.

A délutáni szunyókálásnak is vannak típusai. Megkülönböztetünk habituális, vagyis életkor-specifikusan meglévő napközbeni alvásokat, ilyen például a csecsemő és gyermekkor nappali alvásai, vagy az időskorban megjelenő délutáni alvás, emergency – vészhelyzeti – alvást, mely ellenállhatatlan, kontrollálhatatlan elalvást jelent. Ez mindig kóros, ellenben a tervezett, tudatos szunyókálással, ami a legelőnyösebb típus.

A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét – tette hozzá magyarázatként. A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást, ami a kutatók szerint azonos a más ismert vérnyomáscsökkentő beavatkozásokkal. Ráadásul minden 60 percnyi napközbeni alvás 3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást.

Kamaszkorban megváltozik a napi ritmus

Ji a cirkadián ritmus, vagyis a napi biológiai óra tanulmányozása során megállapította, hogy kamaszkorban a ritmus 1-2 órát tolódik a korábbihoz képest. Ezért van az, hogy a tinédzserek később fekszenek le, viszont reggel ugyanakkor kell kelniük, és ettől kialvatlanok. Ez pedig a neurokognitív funkciók romlásához vezethet: a diákok nehezebben tudnak figyelni, és a memóriájuk is romlik.

A megfelelő szunyókáláshoz délutánra is szükséges a jó matrac. Ha kényelmetlen a felhely, sokkal kevésbé lehet elaludni és ha sikerül, akkor sem biztos, hogy a délutáni kis szieszta, a rossz matracon ugyanolyan pihentető és eredményes lesz, mintha egy kellemes matrac nyújtana tökéletes kényelmet.

Sem éhesen, sem teli gyomorral nem lehet jól aludni. Ezért érdemes a lefekvés előtti egy órában is étkezni, azonban csak könnyen emészthető fehérjeforrások jöhetnek szóba: zöldségek, tojás fehérje, kefír, hal. Ahogy zsírt gyors szénhidrátot se fogyassz ilyenkor, tehát a gyümölcs sem kívánatos.

Szerző:Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.