Menü

A vesebetegség árulkodó tünetei

Ödémásodás

A vesék legfontosabb szerepe, hogy a felesleges folyadékot és a felgyülemlett méreganyagokat eltávolítsák a szervezetünkből. Ha a vesék nem működnek megfelelően, nem tudják eltávolítani a folyadékot, így az felgyülemlik és jellegzetes duzzanatokat, ödémásodást okoz, elsősorban a kézfejben, a lábakban vagy az arcon.

Hátfájás

Néhány vesebetegség jellegzetes tünete a deréktájon jelentkező hátfájás, ez az enyhe nyomásérzéstől a szinte elviselhetetlen görcsökig terjedhet.

Viszkető kiütések

Ha a vese nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, akkor ezek visszakerülhetnek a véráramba, és különböző kellemetlen tüneteket okozhatnak, például viszkető, száraz foltokat a bőrön, kiütéseket, pattanásokat.

A krónikus vesebetegség

Krónikus vesebetegség számos ok miatt keletkezhet, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. Krónikus vesebetegséget okozhatnak még a krónikus vesegyulladások (gennyes és nem gennyes formák), valamint a különböző érkárosodások okozta vesepusztulás is.A krónikus vesebetegség kezelését az állapot előrehaladottsága határozza meg. Általában olyan életmódbeli változtatások is szükségesek, mint a dohányzás abbahagyása, az egészséges testtömeg elérése, a rendszeres vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés, valamint a betegség következtében fellépő esetleges vérszegénység és a megváltozott kalcium – foszfor anyagcsere kezelése.

A vizelet sötétebb színe, kellemetlen szaga is árulkodó lehet, akárcsak az, ha a vizelet habos, zavaros vagy véres. Akkor is érdemes kivizsgáltatunk magunkat, ha a vizeletürítés fájdalmas vagy égő érzéssel jár együtt.

Egyéb vesebetegségek:

Glomerulonefritisz (vesegyulladás).
Policisztás vesebetegség (veleszületett megbetegedés, amelyben az egészséges veseszövet helyén fokozatosan egyre több folyadék tartalmú ciszta alakul ki).
Reflux nefropátia (vizeletvisszaáramlás a húgyhólyagból a vesébe).

Akkor is érdemes megvizsgáltatni a vesénket, ha láthatóan minden ok nélkül folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezünkre esik koncentrálni, esetleg gyakran szédülünk. A vesék ugyanis egy olyan hormont termelnek, mely a vörösvérsejtek előállításához szükséges.

Szerző:Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.