Menü

Most már buktuk a nyári formát

Ez sajnos tény. Fogadd el. Már nem fogunk az idei nyárra drasztikus változást elérni, viszont jó hír, hogy az életmódváltást mégiscsak ilyenkor a legkönnyebb elkezdeni, hiszen az étvágyunk a meleg miatt csökken, könnyebb ételeket kívánunk és rengeteg friss zöldség, gyümölcs áll rendelkezésünkre a természetből, valamint a sok folyadékot is könnyebben visszük be ilyenkor a szervezetünkbe. A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba, böjtölésbe, egyoldalú étkezésekbe. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.

A koplalások nemcsak a legrosszabb diéta-bakik, hanem még a hízással is fenyeget, hiszen ki ne csippentene le egy kis lángost, meg nyalna el egy fél gombóc fagyit a strandon, mikor egész nap koplaltunk. Így fogyás helyett még plusz kilókat is fel lehet szedni, miközben azt hiszed, te alig eszel, mindent jól csinálsz.

A koplalást sok fiatal lány megfejeli egy esti „ereszdelahajam” bulival, ahol folyik a pezsgő, vagy koktélozgatnak a barátnőkkel a nyaralóban, miközben észrevétlenül hatalmas mennyiségű kalóriabombát pusztítanak el, mérhetetlen sok cukorral leöblítve. Mert ha egész nap koplaltunk és még salátát sem ettünk, akkor a két üveg pezsgő és a koktél belefér.

A „mozgás helyett inkább nem eszünk módszer” sem a legokosabb tanács bölcs barátnőidtől. A sport az egészséges élet része és nem koplalással kompenzáljuk a lustaságunkat. Ilyen időben vétek nem sportolni a szabadban! Az izzadással nem feltétlen fogyunk! Erős tévhit. Izzadok a kocsimban hazafelé a munkából, vagy a Balaton parton, de az mégsem ugyanaz, mint 60 perc futás, szobabicikli, vagy elliptikus tréner.

Krumpli helyett salátát eszel, mert tudod jól, hogy az egészséges, viszont leöntöd a strandon a gyros-táladat a zsíros, cukros öntettel, amivel megkínálnak. Hiba! Nem iszol eleget, vagy amit megiszol, az is szénsavas, cukros energiaital, kávé vagy cukrozott gyümölcslé tetszetős csomagolásban. Ne dőlj be ezeknek! Citromos víz, limonádé édesítővel, vagy behűtött cukrozatlan jeges tea a legjobb választás!

Egy nap csak egyszer eszel, de akkor háromszor annyit. Ez pláne hiba a diéta során. Lehet, hogy a kánikulában napközben nem kívánunk ételt, de ennek az az ára, hogy este nyolckor a második pótvacsorán behozzuk egy evéssel a „lemaradást”. Együnk napközben többször keveset!

Csak azért nem jobb, mert vegán és nem is fogyókúrás. Nem biztos, hogy minden egészséges, sőt fogyasztó, amire az van írva, hogy vegán. Néhány ilyen süti több zsírt, cukrot és kalóriát tartalmazhat, mint egy hagyományos csokis keksz. Nem szabad minden divatot ész nélkül követni, nem biztos, hogy célravezető.

A diétabakik sorát mivel folytatnád? Biztos vagyok benne, hogy nem fogytunk még ki a lehetőségekből, de vigyázz, hogy ne kövesd el őket a jövőben!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?