Menü

Tudnivalók a 16: 8-as időszakos böjtölésről

  • Dátum: 2019.06.10., 13:22

Érdemes átgondolni, hogy az ember az evolúció során sokat koplalt, így ez a módszer nem teljesen szokatlan szervezetünknek. Vadászó őseink ritkán jutottak élelemhez, akkor viszont megették mindazt, amit sikerült elejteniük. Hűtőszekrény sem állt rendelkezésünkre egészen a 19. századig és 0-24-es éttermek sem voltak a régi időkben. Tehát szervezetünk alkalmazkodott a koplaláshoz, sőt sokkal természetesebb, mint a manapság elterjed napi 4-6 étkezés, amit az élelmiszeripar és a fitneszipar erőltet ránk. Itt el is érkeztünk második tévhitünkhöz, azaz: 2-3 óránként enned kell, hogy az anyagcseréd gyors maradjon. Ez nem igaz! Mindennek az alapja, hogy a napi energiaszükségleted ki legyen számolva (mennyi kalóriát kell bevinned egy nap) és a makrók a helyén legyenek (fehérje, szénhidrát, zsír). Ebben bármelyik személyi edző segítségedre lehet. A kiszámolt kalóriamennyiségedet pedig teljesen mindegy, hogy 2 vagy 6 étkezésből viszed be. Az összetétel a fontos!

Legfőbb pozitívumai:

A növekedési hormon szintje ugrásszerűen megemelkedik à zsírcsökkenés, izomtömeg növekedés
Inzulin: az inzulinérzékenység javul, inzulinszint csökken à zsírégetés, csökken az esély az inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre
A böjt hatására sejtregenerálódási folyamatok indulnak el, mely során szervezetünk eltávolítja a hibás és elöregedett sejteket. à lassítja az öregedést, rákmegelőző
Génexpresszió: betegségekkel szembeni jobb ellenálló képesség, hosszabb élettartam
Fogyás szempontjából hatásosabbnak bizonyul, mint más diéták. Könnyebben tartható, jóval kisebb éhségérzet
Kisebb a valószínűsége a túlevésnek, hiszen van egy 8 órás étkezési ablakod, amin belül el kell fogyasztanod a táplálékodat. Míg egy manapság alkalmazott 12-14 órás étkezési ablaknál bőven ”van időd” nassolni is.
Kevesebb izmot veszítesz, mint egy hagyományos diétával.
Időtakarékos: Kevesebb étkezést kell megtervezni. Kevesebb dobozolás, mosogatás. à nagyon népszerű elfoglalt emberek körében
Kevésbé jelentkezik éhségérzet, mint a hagyományos diétáknál. Egyrészt az étkezési ablakban ehetsz normális adagokat, másrészt a böjtölési időszakban fogyassz jó sok vizet, teát, sőt még a kávé is belefér (természetesen cukor nélkül!). Aki pedig attól retteg, hogy az izmai elfogynak, annak BCAA-t ajánlok, ezt lehet a koplalási időszakban is fogyasztani, hiszen non-kalorigén.
Nem kell állandóan az órát lesned, nem kell annyit dobozolnod. Rengeteg szabadságot ad, csak arra kell figyelned, hogy az első és az utolsó étkezésed között 8 óra teljen el.

Egyes kutatók azt mondják, hogy ez a fajta diéta lelassítja az öregedést és távol tartja a betegséget. 12 hétig figyelemmel kísérték a tanulmány résztvevőit és a diétában elért eredményeket összehasonlították egy másik súlycsökkentési kísérlet, a „váltakozó napi böjtölés” néven alkalmazott időszakos böjtölés eredményeivel. A váltakozó napi böjtölés során egy napig bármennyit és bárhogyan lehet enni, a következő napon böjtölni kell.

Átlagosan, a kontroll kísérlethez képest a 16: 8-as diétát alkalmazók 350-nél kevesebb kalóriát fogyasztottak, leadták súlyuk 3 százalékát, és alacsonyabb lett a vérnyomásuk. Az időszakos böjtölés tehát rendkívül jó hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. Azonban ez sem csodaszer. Az emberi különbözőségekből adódóan ez a módszer sem fog mindenkinek beválni, viszont sok embernek megkönnyítheti a súlyfelesleg leadását.

Szerző: Udvari Fanni

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.