Menü

A közösségi oldalak hatása az önismeretre

Álszentség lenne részünkről azt állítani, hogy a közösségi oldalakon való részvétel nem érinti a többségünket: a facebook, instagram, snapchat hármasából legalább egyet az emberek jó nagy része használja. És már az egyik használata is elég ahhoz, hogy egy torzabb értékrend alapján kezdjük megítélni magunkat. No, de azért ne legyünk előítéletesek: rengeteg haszna van annak, ha valaki lelkesedik a közösségi oldalak iránt, főképpen akkor, ha jó célra használja. Például a facebookon számos jótékony célra lehet gyűjteni, sokféle kezdeményezéssel lehet találkozni, ez pedig nagyon széleskörűvé teszi az ismereteinket. De mi köze ennek az önismerethez?

Hát, például az, hogy minél szélesebb skálát látunk a világból, annál sűrűbb szitán át mérjük magunkat. Ezért nem csupán a végletek közt tudunk mozogni, ha a tulajdonságaink megítéléséről van szó (jó-rossz, okos-buta, szép-csúnya, kedves-undok), hanem különféle attitűdöket tudunk megfigyelni. Ez azt is magában hordozza, hogy nem csak kizárólag pozitív és kizárólag negatív értékelést tudunk adni magunkról egy bizonyos téren, hanem tudjuk árnyalni is azt. Így tartózkodhatunk az önmagunk elfogultan pozitív és megszállottan negatív megítélésétől is.

De persze nemcsak pozitív, hanem negatív hatásai is vannak annak, hogy rengetegféle inger hat ránk a közösségi oldalakon keresztül. Bizonyos témákban ugyanis befolyásolja az ítélőképességünket magunkkal kapcsolatban. Például, látunk valakit, aki szörnyen sok fényképet készít magáról, azt a hamis benyomást keltheti bennünk, hogy mi ettől sokkal szerényebbek vagyunk. Holott nem az tesz szerénnyé, ha valakinél kevesebbszer igyekszünk a középpontban lenni, hanem attól, hogy alapvetően, saját magunkhoz képest kevésszer igyekszünk. Tehát nehézzé teszi önmagunk megítélését az, hogy általában viszonyítani és hasonlítgatni szeretünk, amihez kiváló platformot szolgáltatnak a közösségi oldalak. Hiszen az ismerőseink (és néhány ismeretlen ember) pillanataiba nyerhetünk betekintést, és ezek alapján akarunk visszacsatolni magunk felé.

Mindemellett sokan szeretik a közösségi oldalakon kapott visszajelzések alapján megítélni saját magukat, ez pedig olykor még a hasonlítgatásnál is károsabb. Ugyanis egy virtuális felületen teljesen arctalanok vagyunk. Az ott közölt információk nem versenyezhetnek komolyságukban az élőben elhangzott információkkal. Az arctalan kommentelés és kedvelés nem kerül semmibe. Nem biztos, hogy minden kedves hozzászólás valóban kedves szándékból ered. És ha hamis pozitív visszajelzések alapján ítéljük meg magunkat, az önértékelési zavarokhoz vezethet, illetve a későbbi önismeretünket is befolyásolhatja. Hiszen az önismeret folyton változik, de nem csupán a személyiségünk változása által, hanem a külvilág változásai és ingerei által is.

Tehát a közösségi oldalakon való mozgolódás a személyiségünk és önismeretünk szempontjából pozitív és negatív is lehet. Ne feledjük, hogy a mérték, az igényesség és az önmagunk felé mutatkozó őszinteség sok probléma elkerülésében segít, és ezáltal könnyen a javunkra fordíthatjuk a közösségi média használatát.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.