Menü

Mennyire hatékony a koffeines sampon?

Néhány éve nagy sikerrel tört be a piacra a koffeines sampon. Kopaszodó férfiak milliói vásárolták nagy reményeket fűzve hajkoronájuk visszaszerzéséhez. Még ma is nap mint nap találkozunk a reklámmal a televízióban, az újságokban, a plakátokon, de eszünkbe jutott-e már az, hogy vajon tényleg annyira hatásos-e ez a szer, mint gondoljuk?

Az elmélet

A tudományosan is alátámasztott elmélet szerint a koffein úgy hat a hajhagymákra, hogy növeli a sejtek energiáját azáltal, hogy egy fehérje, az úgynevezett foszfodiészteráz aktivitását növeli. Ezen felül hat egy másik fehérjére, az IGF1-re is, ami szintén a hajnövekedés serkentésében játszik szerepet, valamint gátolja a dihidrotesztoszteron hatását. A dihidrotesztoszteron a kopaszodásért általánosan felelős hormon.

A reklám alapja

A felhajtás és reklámáradat egy német kutatásból ered. Egy 2007-es vizsgálatsorozat alkalmával ugyanis laboratóriumi körülmények között koffein segítségével kutatók hajhagymákat tudtak újranöveszteni. Tehát a reklám nagyon is megalapozottnak tűnik, akkor azonban még nem álltak rendelkezésre humán kísérleti adatok.

Vajon tényleg annyira hatásos-e a koffeines sampon?

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy klinikailag igazolt bizonyítékok még nincsenek arra, hogy a koffeines sampon hosszútávú hatással bírna a hajnövekedésre. 2018-ban Angliában a reklámot be is tiltották pontosan a klinikai kutatási eredmények hiánya miatt. Azt sem tudni egyelőre, hogy a samponból hajmosáskor mennyi koffeinnek kellene vagy mennyi koffein szívódik fel.

Mit tehetünk?

A szakorvosok azt javasolják, hogy a további klinikai kutatások végéig nyugodtan használhatjuk a koffeines sampont, azonban főként megelőzésre ajánlják, illetve olyan esetekben, ahol a kopaszodás genetikai eredetű és még korai stádiumban van.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.