Menü

Szörpök a kertből

Kertünk egy természet adta csoda: friss, éltető és ízletes, egészséges élelmiszerek tárháza. Akinek kertje lehet, érezze magát igazán szerencsésnek. Azonban kertünk terményeiből nemcsak lekvárok készülhetnek, hanem rendkívül finom és változatos szörpök is.

Úgy, mint a bor, vagy a lekvár, a házi szörp készítése is az alkotás művészete.

A szörpök alatt itt természetesen nem a víz- és kivonat alapú szörpöt értem, cukorsziruppal, ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával, sűrítményekből, ízesítő- és aromaanyagokból, hanem az igazi, magas gyümölcs tartalmú, természetes házi frissítőket. Nagymamám minden évben ellát bennünket meggyszörppel, gyerekkoromban is rengetegszer ittuk, emlékszem olyan sűrű volt, hogy piros bajuszunk maradt utána. Kedves kolléganőm a minap épp az egyik ebédszünetünkben mesélte, hogy rengeteg citromfű, citrom, akác, szeder, menta, rebarbara, de még eperszörpöt is gyakran készít. Mások a levendulaszörpre esküsznek. Még sosem főztem szörpöt, de jó volt hallgatni, mennyire sokféle nedű kerülhet az asztalunkra terményeinknek köszönhetően.

A recepteket illetően a világhálót ebben az esetben is érdemes segítségül hívni, vagy megkérdezni ismerőseinket a főzés folyamatáról. A házi befőzés egyik nagy előnye, hogy valóban az kerül a befőző fazékba, amit mi szeretnénk. A saját készítésű itókába garantáltan nem kerül állagjavító, színezék, sok „E” betű, gumiszármazék, természetazonos aroma. Kicsit kifaggattam a kolleganőmet, ezáltal sokat megtudtam a finom és házi frissítők készítéséről, melyeket, ha magam is kipróbálok, a „szörpmániás” kisebbik fiam bizonyára nagyon fog örülni.

Érdemes az esszenciákhoz egészségesebb összetevőket használni, mint például természetes édesítőket, nyírfacukrot, steviát, kevés mézet.

A főzöttbe - ha jól csináljuk – nem is kell feltétlen tartósítószer, mert a hőkezelés tartósít. A hidegen készültekbe azonban kell tartósítószer, hiszen anélkül nem fog elállni, bár nálunk nemigen szokott probléma lenni, hogy hamarabb elfogyasszuk a finom nedűt.

Ha főzzük a szörpöt, akkor elkészítés után töltsük forrón üvegekbe, zárjuk le, majd hagyjuk kihűlni. Ebben az esetben mire kihűl az ital, az üvegben vákuum alakul ki, amely meggátolja a romlást. A rossz hír sajnos, hogy ilyenkor az emberi egészségre jótékony hatású tulajdonságai elvésznek az alapanyagoknak. Ha hidegen készítjük a szörpöt, és tartósítószerrel gátoljuk meg a romlást, akkor a legtöbb vitamin megmarad benne, de ezek is csak rövid ideig, mert az állásban lassan lebomlanak, viszont nem kell főzni, nem kell dunsztolni, és felbontás után sem fontos hűtve tárolni. Az ilyen szörp is eláll akár évekig is.

Ha nem főzzük, és nem teszünk bele tartósítószert sem, akkor az elkészítésétől az elfogyasztásáig hűtve kell, hogy tároljuk. Ebben az esetben szenved a legkevesebb kárt a beltartalom, de a sok cukor/édesítőszer sincs jó hatással a hasznos élő tartalomra.

A bolti mesterséges édesítős és alacsony gyümölcs tartalmú italok helyett készítsünk otthon kedvelt frissítőket! Az otthon az a hely, ahol a legfinomabb szörpök készülnek. Ezek garantáltan nem maradnak a kamrapolcon sokáig! Mindenkinek kellemes szörpkészítést és fogyasztást kívánok!

Okostelefon-mentes élet – létezik?

Senkinek nem mondok új információt azzal, hogy rohanó és felgyorsult világban élünk, ahol mindenki mindig elérhető és minden azonnal hozzáférhető. Minden lehetséges információ megszerezhető, amiket meg is akarunk szerezni. De mi történik akkor, ha kiesünk a rendszerből? Hogyan lehet a 21. században fiatalként okostelefon nélkül létezni?

Diákmunka iskolaidőben

Nyáron egyre több fiatal vállal munkát, hogy egy nyaralásra, fesztiválra gyűjteni tudjon. De egyre többeknek egészen más célokra kell ez a pénz: a kollégium, albérlet, és úgy összességében az életük fenntartásához. De mik a lehetőségek, és van-e határ, amelyen túlhaladva ez már nem egészséges?

Feng shui – Teremtsünk egyensúlyt!

Nagyon divatos és felkapott kifejezés évek óta a feng shui, de vajon mit jelent, miben segít, mi a hatása és mennyire egyszerű vagy nehéz megvalósítani otthonunkban?

Lakótárs-etikett frissen költözőknek

Új munka, új suli, esetleg egyetemi tanulmányok miatt költözködsz? Nos, hacsak nem egyedül vagy egy jó ismerőssel teszed ezt meg, akkor új kapcsolat(ok)ra teszel szert. Hogy ennek a minősége milyen lesz, az mindenkin múlik, fontos, hogy te is belerakd a saját részed. Hiszen csak így lehet együtt élni.

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.