Menü

Tényleg napi 10.000 lépést kell sétálni?

Ha eddig azt gondoltuk, hogy a telefonunk által teljesített 10.000 lépés elég, akkor részben tévedünk. A napi 10.000 lépés megtétele valójában egyáltalán nem elégséges az egészség megőrzéséhez, ugyanis a hangsúly nem a lépések számán van. Mit sem ér a 10.000 lépés, ha csak letotyogtuk valahol. Ahhoz, hogy hozzájáruljunk az egészségünk megőrzéséhez az szükséges, hogy aktívak legyünk, és a szívritmusunk hosszabb-rövidebb időre megemelkedjen. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem kell kifulladásig csinálni semmit, elég, ha érezzük, hogy a pulzusunk megemelkedett, de közben még képesek lennénk beszélgetni. Léteznek remek applikációk, amelyeknek segítségével mérni tudjuk, valóban elértük-e a kívánt szintet. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy ha rendszeres sétálunk, 15%-kal csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

De nekem nincs időm mozogni! Hogyan legyek aktívabb?

Őszintén és könnyen tudok erre a kérdésre válaszolni. De, van időd mozogni! Mindenkinek van ideje mozogni. Tudom, hogy a legtöbb embernek az időhiány a kifogása a mozgás ellen, időről időre mindannyian átéljük ezt, amíg a mozgás nem válik teljesen az életünk részévé.

Azonban számos egyszerű lehetőség van, hogy könnyen aktívabbá váljunk. Ha közel lakunk a munkahelyünkhöz, menjünk gyalog vagy kerékpárral. Ha lifttel járunk fel az ötödikre, mától menjünk inkább a lépcsőn. Ha sokat közlekedünk mozgólépcsőkön, ne hagyjuk, hogy kiszolgáljon minket, sétáljunk felfelé. (Ez könnyűnek tűnik, de nagyon nem az, viszont könnyen függőséget okoz, ha belekezdünk! Személy szerint ez az egyik kedvenc szórakozásom.) Ha autóval járunk, parkoljunk egy kicsit távolabb. (Ez sokszor olcsóbb is, így két legyet ütünk egy csapásra!)

Mennyi mozgásra van szükségem?

A legfrissebb ajánlások szerint heti két és fél óra mozgás az, ami már hatással van az egészségre. Ez naponta 30 percet jelent heti 5 napon. Az elején talán soknak és kivitelezhetetlennek tűnik az eddigi életmódunk figyelembevételével, de abszolút nem lehetetlen. Ha egyszer beépült a napi rutinunkba, utána el sem tudjuk már képzelni az életünket nélküle.

Végül, de nem utolsó sorban pedig nemcsak a rák kialakulási kockázatát csökkenthetjük vele, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szívbetegségek kialakulása is nagyobb eséllyel megelőzhető. Ennyit biztosan megér. A többit tapasztaljuk meg saját magunkon!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.