Menü

Túlzásba vitt edzés negatív hatásai

Egy exorexiás ember akár több órát tölt az edzésről, testsúlyról, alakról való fantáziálással. Nagyon fontos számára az edzés megtervezése és az „adag” emelése, ami oda vezethet, hogy napi több órát tölt el edzőteremben. Az edzés megtétele kielégüléssel és örömmel jár, bármilyen szigorú szabályokat is alkot magának. Azt látjuk, hogy az edzés minősége az élet minőségét is jelenti már, tehát olyan központi elemmé növi ki magát, ami elsődleges és elengedhetetlen. Ez azt jelenti, hogy a testmozgás fokozásában egy tudattalan tényező szerepel, az én jó állapotának az elérése, amihez képest nem számít a szociális izoláció, vagyis az a veszteség, amit a környezet, barátok, társasági élet jelent. Jellemző a túlzott testmozgás mellett az egyéb örömök megtagadása is. Az identitás átformálódása – vagyis az addig megismert személyiség szinte teljesen megváltozhat, mert harcol az edzések megtartásáért, nem fogadja el a kritikát és tanácsot. A legfontosabb jelzés, ha a barátoktól és környezettől való izoláció beindul, mert az evés és a beszélgetés már nem olyan fontos, illetve egy idő után azzal a veszéllyel fenyeget, hogy önmagát kell védenie a többiek kérdéseitől.

A túledzettség szindróma jelei és tünetei: „kimosott” érzés, fáradtság, energiahiány tompa lábfájdalom folyamatos ízületi-, és izomfájdalmak hirtelen teljesítmény visszaesés álmatlanság fejfájás az immunrendszer gyengülése (sok megfázás, torokfájás) edzési kapacitás és intenzitás csökkenése rossz hangulat, ingerlékenység depresszió a sport iránti lelkesedés hiánya csökkenő étvágy gyakori sérülések megrögzött edzéskényszer érzés.

Teszteljünk állapotunkat, az ortosztatikus pulzus vizsgálat, ami a következőkből áll: Minden nap ugyanabban az időben (a legjobb reggel) helyezzük magunkat kényelembe, és pihenjünk tíz percig! Tíz perc után fekve mérjük meg a pulzusunkat! Ezután álljunk fel! Tizenöt másodperc elteltével végezzünk el egy második mérést! Másfél perc múlva egy harmadikat! Két perc után pedig egy negyediket! A kipihent sportolóknak nagyjából azonosak lesznek az eredmények, de akiknél kezd kialakulni a túledzettség azoknál a negyedik mérésnél körülbelül 10-el több lesz a mért pulzusérték. Hatással lehet a vizsgálat eredményére az, ha esetleg még nem pihentük ki az előző edzést, fáradtak vagyunk, vagy stresszesek. Mindenesetre ilyenkor hasznos lehet csökkenteni az edzés mennyiségét, vagy pihenni egy napot mielőtt újra gyakorlatozni kezdünk.

Szimpatikaus idegrendszeri tünetek:

Szaporább nyugalmi szívritmus (emelkedett nyugalmi pulzusszám)
Emelkedett nyugalmi vérnyomás
Csökkent maximális teljesítmény
Csökkent sportteljesítmény
Csökkent maximális vér-tejsav koncentrációLassult regenerációs képesség
Testtömegcsökkenés
Étvágycsökkenés
Csökkent edzésmotiváció
Fokozott ingerlékenység, depresszió
Fokozott sérülékenység
Gyengült fertőzésekkel szembeni immunvédelem

Paraszimpatikaus idegrendszeri tünetek:

Csökkent nyugalmi pulzusszám
Erőkifejtés után gyorsabb pulzusszámcsökkenés
Csökkent sportteljesítmény
Csökkent vér-tejsavszint szubmaximális ill. maximális terhelés alatt
Fásultság, érzelmek kinyilvánításának hiánya

Az exorexia az elismerés kicsikarására irányuló evészavar, motiváló tényezői közül csak az egyik lehetséges ok a haláltól való félelem, az étrendet pedig a test kinézetéhez igazítják.
Az orthorexiások a táplálék minőségére figyelnek kórosan, azaz, csak az általuk tökéletesen egészségesnek gondolt ételeket hajlandók magukhoz venni, adott formában, adott mennyiségben.
Kiváltó okai a betegségektől való kórós, illetve haláltól való félelem.

Ennek a betegségnek is ugyan az a csapdája, nincs betegségtudat, hisz az egészséges élet illúziójában ringatja magát a beteg.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.