Menü

A foltos hajhullás kezelése

A foltos hajhullással járó alopecia areata egy gyakori autoimmun betegség, amely bármely életkorban előfordulhat. Bár legtöbbször a hajas fejbőrt érinti, a betegek egy részénél az arc-és testszőrzet hiánya is megfigyelhető. Jelenleg nem létezik tökéletes eredményt biztosító kezelés, ráadásul a foltos hajhullás sok esetben komoly pszichés stresszt, valamint érzelmi problémákat is okoz. A kutatók már régóta tudták, hogy a foltos hajhullás akkor jelentkezik, amikor az immunsejtek megtámadják a szőrtüszőket, majd meggátolják a haj ismételt kinövését. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, sőt, akár a teljes testet érintheti, beleértve a szempillákat, szemöldököket, a hónalj- és a szeméremszőrzetet is. Az alopecia areata főleg gyermek- és fiatalkorban fordul elő, de bármely életkorban jelentkezhet, családi halmozódást mutat, és férfiaknál valamivel gyakoribb, mint nőknél. Három, foltos hajhullástól szenvedő személy közül kettő, 30 évesnél fiatalabb.

A hajhullás kiterjedtsége alapján a foltos hajhullást a következő típusokra osztják:

Alopecia areata unilocularis: csak egyetlen foltban hullik ki a haj
Alopecia areata multilocularis: több tar folt is kialakul
Alopecia areata subtotalis: a haj majdnem a fejbőr egészéről kihullik
Alopecia areata totalis: az összes hajszál kihullik a fejbőrből
Alopecia areata universalis: a haj-, illetve szőrhullás a fejbőrt és az egész testet érinti
Ophiasis típus: az alopecia areata egy külön formája, melyre az jellemző, hogy a haj elsősorban a hajas fejbőr szélső területeiről hullik ki, általában a tarkóról, néha a halántékról vagy a homlokról.

Lelki hatások

A hajhullás külső megjelenésre gyakorolt hatását az érintettek egy része lelkileg is megterhelőnek érezheti. Az egészségügyi ellátás mellett ezért a lelki támogatásnak is fontos szerepe van, melyben sokat tudnak segíteni a szülők, a családtagok, a barátok és a sorstársak is. Lelki szinten való feldolgozása: a régi szabályok megkérdőjelezése, engedjük el a régi és idejétmúlt dolgokat, csináljunk helyet az újnak; vegyünk búcsút bizonyos gondolkodási mintáktól, melyek lehúznak.

Foltos hajhullás kezelésére jelenleg még nincs oki terápia. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést. A kezelést a hajhullás stádiuma, előrehaladottsága határozza meg, e szerint szóba jöhet: helyileg alkalmazott (külsőleges) vagy tablettás kezelés (szisztémás terápia), illetve fény- (PUVA) és fotodinámiás (PDT) terápia.

Alkalmazható hatóanyagok:

Cink (tabletta formában)
Kortikoszteroidok helyileg alkalmazva (krémek, oldatok)
Helyi immunterápia, kontakt szenzibilizáció (érzékenyítés) diphenycypron (DCP), nikkel: a bőrfelületre viszik fel

A panasz kialakulását minden esetben belső okok indították el, nem elég az általa létrejött jelző tünetet megszüntetni: az egész embert kell gyógyítani, ez vezet igazi gyógyuláshoz. Célszerű növényi hatóanyagok felhasználásával stimulálni a vérkeringést, aktiválni a hajtüszőt, elősegítve ezzel a normál hajtermelést.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?