Menü

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

A savanyított tejtermékek kialakulásáról nincsenek pontos évszámok és tudás a birtokunkban. Egy biztos, hogy kezdetben nem tudatosan savanyították a kifejt tejet őseink, hanem hűtés hiányában magától megsavanyodott a szabadlevegőn. Mondhatni, egy véletlennek köszönhetjük jelenlétüket. Majd felismerték előnyeiket, tartósságát, egészségre gyakorolt hatását. Mindezek után már tudatosan is foglalkozni kezdtek a tej savanyításával, illetve jótékony hatásainak kutatásával. Az egyik, talán legegészségesebb savanyított tejtermékünket, a kefirt valószínűleg a törököknek köszönhetjük. Az elnevezés a "keif" szóból származik, amely ma is létező török szó, jelentése kellemes, élvezetes. A kefir nem csodaszer, hanem egy csodálatos táplálék. Mi a különbség?

A kefir sajátosságai

A kefir a Kaukázus-hegységből származó tejkészítmény, mely a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A kefir krémes állagú, íze enyhén kesernyés, és 35-40-féle ízkomponenst tartalmaz, melyek mindegyike hozzájárul egyedi, frissítő hatású aromájának kialakításához. Élőflórás változata elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik regenerálódását.

Kefir- és joghurt készítés

Egy liter minél magasabb zsírtartalmú, nem tartós tejhez hozzáadsz két deciliter kefirt vagy joghurtot, így gyakorlatilag egy már késztermékkel oltottad be a tejet. Arra figyelj, hogy ez a módszer csak akkor működik, ha a kefir vagy joghurt, amit használsz, élőflórás. Ha nem kedveled ezeket a savanykás ízeket, gyümölcsös joghurtot vagy kefirt is készíthetsz. Az alapanyaghoz tegyél lekvárt vagy friss gyümölcsdarabokat, esetleg mézet, és turmixold össze.

Kedvező hatásai:

Vérszegénység esetén napi egy liter kefir pár hét alatt normális vérképet eredményez.
Kiütéses, ekcémás tünetek esetén félliternyit célszerű naponta fogyasztanod.
A rendszeres kefirfogyasztás kedvező hatással van a vérnyomásra és a testsúly szabályozására. Magas vérnyomás esetén két hónap kefirkúra jelentős javulást eredményezhet a betegség okától függően.
A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása
kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye, hiszen a kalcium jobban épül be a csontokba.
Az energiaszegény kefir fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott egyaránt.

Érdekesség, hogy a joghurttal szemben a kefir komplex mikroflórát tartalmaz, melyet a tejsavbaktériumok mellett, élesztőgombák és egyéb mikroorganizmusok alkotnak. A kefirben található etilalkohol, CO2, ecetsav, propionsav, tejsav, propilalkohol, valamint hangyasav miatt a termék aromája is teljesen más, savasabb a joghurtnál, érdemes tehát őt választani a polcról.

Szerző: Udvari Fanni

Kókuszvíz jótékony hatásai

A kókuszvizet sokan összekeverik a kókusztejjel, pedig a kettő között nagy különbség van. A kókuszvíz a még éretlen kókuszdió magjában található tápanyagdús folyadék, míg a kókusztejet a már érett kókusz húsából áztatással nyerik

Bevált módszerek cellulitisz ellen

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. Már egy egész sereg cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémán, a narancsbőr eltüntetésére igyekszik megoldást találni.

Ezért érdemes naponta gombát enni

Az éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál. A NAK szerint ez elősegítené a lakosság D-vitamin-szintjének javítását is.

Szokások, amelyek akadályoznak a fogyásban

A reggeli rituálék határozzák meg, hogy mennyit eszünk ebédre, és hogy a testünk felhasználja a kalóriákat, vagy félreteszi őket szükség esetére.

Granola, az egészséges reggeli - receptekkel

A reggeli a legfontosabb étkezés, amivel megalapozzuk a nap további részét. Energiát ad és feltölt, nem mellesleg nagyon finom is lehet! Mindezeket tökéletesen megtestesítik a müzlik és a granola, amit házilag is könnyedén el lehet készíteni!