Menü

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

A méretezés egyébként valami ilyesmi:

S (kicsi): 53 grammnál kevesebb

M (közepes): 53 és 63 gramm között

L (nagy): 63 és 73 gramm közötti

XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm

Minél nagyobb tojást vesz az ember, annál kevesebb lesz a tojáshéj és annál több a hasznos rész.

Tápanyagok szempontjából:

60-70 kcal, 5-6 gramm fehérje, 4-5 gramm zsír, 0-1 gramm szénhidrát (!)

A fehérje tartalom fele a sárgájában van és a másik fele a fehérjében. Ha tehát kidobod a sárgáját, akkor igaz, hogy megszabadulsz vagy 5 gramm zsírtól, de a fele fehérjétől is. 5 gramm zsír még nem a világ vége, de még 50 sem.

Szárítva

Az íze olyan, mint a tojásfehérje habé, így főleg édes ételekhez jó, de én például a lágytojáshoz is kevertem, így akár már 4-5 tojással is össze lehet hozni egy 50 gramm fehérje tartalmú ételt. De ugyanúgy fel lehet dobni vele a protein shakeket is. Egy hátránya van, hogy elég nehezen oldódik, így meg kell vele küzdeni, míg feloldódik. Ha tojásból szeretnénk fedezni a napi fehérje bevitelünket, akkor mondjuk 200 gramm fehérjéhez meg kellene enni vagy 40 darabot, ami még a kisebb baj, de ehhez kapnánk kb 180 gramm zsírt is, ami 1620 kcal. Ez persze simán beleférhet egy tömegelő vagy egy ketogén diétába, de azért számolni kell vele.

Ötletek:

A kemény tojás jó salátafeltét. Tegyél kettőt egy répa, három szárzeller, rukkola, hat koktélparadicsom és egy evőkanál tökmag mellé. Dresszingnek balzsamecethez keverj sót, borsot. Forralj egy fazék vizet csipet sóval, egy kanál ecettel. Ha forr, vedd alacsonyabbra a hőfokot. Merőkanállal engedj bele egy tojást héj nélkül. 3 perc múlva kész a buggyantott tojás, amit akár szendvicsre is tehetsz.
A koleszterinszintedet kímélheted, ha csak a fehérjét vered fel rántottának. Sózd, szórj bele három evőkanál apróra vágott zöld hagymát meg egy marék spenótot, és isteni lesz.

Zöldfűszeres omlett pirított gombával

Hozzávalók

8 db tojás

1 dl tejszín

2 ek petrezselyemzöld

2 ek snidling

5 dkg vaj

4 ek olaj

20 dkg csiperkegomba

frissen őrölt bors

Elkészítés

Egy kb. 24 cm átmérőjű serpenyőt felhevítünk füstölésig. Meglocsoljuk 2 ek olajjal, majd rászórjuk a megtiszított és felkockázott gomba felét. Megborsozzuk, barnára pirítjuk, és csak akkor szórjuk meg sóval, ha megpirult. A maradék gombát is hasonlóan megpirítjuk, majd félretesszük. 2 tojást felütünk egy kisebb keverőtálban, majd egy villa vagy habverő segítségével felverjük. Hozzáadunk 2 ek tejszínt, majd megsózzuk, megborsozzuk és fűszerezzük fél-fél ek finomra aprított snidlinggel és petrezselyemmel.

Az előbbi serpenyőt felforrósítjuk újra, felolvasztunk benne 1 dkg vajat 1 ek olajjal, majd ráöntjük a tojáskeveréket. Mérsékeljük a lángot közepesre, és másfél-két perc alatt készre sütjük az omlettet (a közepe egy kicsit maradjon remegős). Az egyik felére halmozzunk gombát, ráhajtjuk a másik felét, majd a tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy készítünk még három omlettet.

Folyamatosan törekedjünk a kreativitásra, mert könnyen megunhatjuk. Kísérletezz bátran!

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.