Menü

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot!

Emlékszem, hogy amikor azok a gyönyörű szép cseresznyefák Szombathelyen virágba borultak, s elképesztően hangulatos lett a főiskola előtti tér, jellegzetes illatot ontva, s kellemes sétákat tettünk a környéken, nos akkor ezt az idilli képet számomra csak egyetlen dolog zavarta meg. De az nagyon. A tavaszi vizsgaidőszak.

Hogy hogyan lehet túlélni a vizsgaidőszakot? Valahogyan biztosan, mert mi is túléltük, de tény, hogy nem egyszerű időszak egy hallgató vagy érettségiző, szakmai vizsgákra, vagy felvételire készülő diák életében.

Ha abból indulok ki, hogy mindenki végigtanulta a tanévet, (nyilván így van…) még akkor is összecsapnak a hullámok sokszor a vizsgaidőszakban a fejünk felett, s nem kevés álmatlan éjszakát okoz nappalis és levelezős, munka mellett tanulós diáknak, hallgatónak, felvételire készülőnek egyaránt. (Természetesen tanárként látom a másik oldal szintén fárasztó tevékenységét is, hiszen a vizsgáztatás sem igényel kevesebb felkészültséget, de valahogy róluk kevesebb szó esik)

Egy biztos: kétségbeesni nem kell, a helyzet nem reménytelen.

Ilyenkor rengeteg a feszültség az emberben, hiszen egyértelműen stresszes időszakról beszélünk, melyet egy jól megtervezett stratégiával és néhány egyszerű módszerrel elviselhetőbbé és zökkenőmentesebbé tehetünk. Sajnos a stressz csak ront a helyzeten, nem ijesztgetésképp mondom, de tény, hogy a stressz csökkenti az ellenálló képességünket, ezért jelentkeznek az igazán fontos vizsgák előtt megfázások, betegségek. Ugyanígy nem véletlen az állandó fejfájás, a gyomor- vagy emésztési panaszok megjelenése sem, melyeket csak tetéz az a napi 6 kávé, energiaital, cigi, alkohol, vagy gyógyszer.

Ha segíteni akarsz magadon, első tippem a mozgás. A tanulás sokkal jobban fog menni, ha mellé beiktatsz egy kis időt a sportolásra. A mozgás segít levezetni a felgyülemlett feszültséget. Még a legzsúfoltabb napirendbe is be lehet iktatni egy kis kocogást vagy tornát, bicajozást. A sport mellett a relaxációs technikák alkalmazása is javasolt, ami akár néhány perc alatt is jelentős hatást fejthet ki.

Növeld az önbizalmad azzal, hogy hiszel magadban! Ne azt hajtogasd, hogy neked úgysem sikerül, úgysem fogsz jó tételt húzni, úgyis leblokkolsz. Ha ezt a sok negatívumot erősíted magadban, szinte biztosan így is fog történni. Ahelyett, hogy magadat sajnálnád, inkább a pozitív gondolkodásra és hozzáállásra összpontosíts!

Reggelizz! Pláne a vizsga reggelén! Ne egy kávéval és csokival elfogyasztott energiaitaltól várd a csodát. Először nagyon felpörget, aztán eltűnik minden energiád és nagyon fáradtnak érzed majd magad, a gyomorproblémákról nem is beszélve. Egyél inkább reggel normálisan!

S végül, de nem utolsó sorban: tanulj meg tanulni! Oszd fel az idődet, készíts vázlatot, használj színes szövegkiemelőket, olvasd hangosan, vagy tanulj a barátoddal, szobatársaddal, vesd össze a jegyzeteid a többiekével, bármi működik, kivéve, ha a vizsga előtti este szeretnél mindennek nekiállni.

Sok sikert és kitartást!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.