Menü

Az alacsony testhőmérséklet hátterében álló okok

A hipotermia ugyanolyan veszélyes, mint a magas hőmérséklet, mivel ez lehet az idegrendszer kimerülésének a jele, vagy a rejtett betegségek tünete.

A testhőmérséklet csökkenését az alábbi tünetek kísérik:

Az erő csökkenése, a hatékonyság csökkenése, a letargia és az apátia;

hidegrázás, fokozott izzadás;

retardáció, álmosság;

csökkent artériás nyomást, a szívfrekvencia csökkenését;

szédülés.

A testhőmérséklet 34 ° C alatti csökkenésével erős hideg, gyenge impulzus, a beszéd megszakad, a mozgás lassú. A vérnyomás esésével a személy tudatában veszíthet. A halálhoz vezető kritikus állapot a testhőmérséklet 32 ​​° C-ra történő esése. A csökkent testhőmérséklet gyakran szerepel az időseknél. A serdülőknél ez a tünet az autonóm rendellenességekben és a hormonális háttérben bekövetkező változásokban nyilvánul meg. Tekintsünk részletesebben a hipotermia leggyakoribb okait.

Vashiányos vérszegénység

Csökkentése a vér hemoglobin azonnal tükröződik az általános egészségügyi és vezet a teljesítmény csökkenhet, levertség, gyengeség, sápadtság, kihűlés.

Vírusos és bakteriális fertőzések

A közelmúltban bekövetkezett betegség utáni helyreállítási időszakot mindig egy általános gyengeség kísérte, mivel az immunrendszer éppen kezd visszaszerezni, és időbe telik, hogy a beteg teljes egészében gyógyuljon a betegség után. És ha a korai napokban a betegség erős lázzal jelentkezik, akkor a regeneráció gyakran reggelig hipotermiás.

A test alul hűtése

Hosszú tartózkodás esetén a hideg szélben, a jeges vízben vagy a fagyos hidegben a test hipotermiában szenved. Ugyanakkor az anyagcsere folyamatok lelassulnak, a hőátadás nő, és a testhőmérséklet csökken, vagyis az ember lefagy.

Kiszáradás

Az ételmérgezés vagy a bélfertőzések a szervezet mérgezését, a hányás gyakori támadásait, hasmenését okozzák, ami a masszív folyadékveszteséghez és a szervezet kiszáradásához vezet. Ezt az állapotot súlyos gyengeség és hipotermia kíséri. Otthon, meg kell kompenzálni a folyadék és elektrolitok elvesztését. Ehhez a lehető leggyakrabban kell inni sóoldatot, ásványvizet, teát.

Belső vérzés

Rejtett vérzés kialakulhat gyomorfekély, nyombélfekély, belső szerv trauma, tumoros folyamatok gyomorfekélyével. Ezek olyan veszélyes állapotok, amelyek komoly következményekkel fenyegetnek és sürgősségi orvosi ellátást igényelnek. A szervezet kevesebb tápanyagot, vitamint és mikroelemet kap, ami a vitaminhiány kialakulásához és a test védekezésének gyengüléséhez vezet. A merev diéták betartásával az ember gyorsan elveszti a zsíros állományokat, és kimeríti a májban felhalmozott glikogén állományát. Ennek eredményeképpen megsérti a hőcserélő és a hőátadás folyamatait, és annál nagyobb súlyt veszít a személy, annál nyilvánvalóbb oknál fogva elkezd befagyasztani.

Astenikus szindróma

Az aszténia fő oka az oxigénhiány (hipoxia). A szervek és a szövetek nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, ennek következtében a szervezet energiateljesítménye megszakad, minden létfontosságú folyamat lelassul.

Bőrgyógyászati ​​megbetegedések

Krónikus bőrbetegségek, például pikkelysömör, bőrgyulladás, ekcéma, ichthyosis gyakran együtt járnak a testhőmérséklet csökkenésével. Ez annak köszönhető, hogy a bőr kiterjedt területeinek veresége ezeken a területeken vérzéseket okoz, ami a termoreguláció megsértését és a testhőmérsékletet csökkenti.

Szívhiba

Krónikus szívelégtelenség, az erek tónusának megsértése. Amikor a szívizom ütőereje csökken, a vér az edényeken lassabban mozog, és a falra gyakorolt ​​nyomás jelentősen csökken.

Ajánlatos a felsorolt tünetek észlelése után orvoshoz fordulni és kivizsgálni, kezelni a problémákat

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.