Menü

Spórolás kicsi ráfordítással

Nyilván nem csökkenti eléggé a stresszt az a módszer, hogy minden percünk minden filléres kiadását feljegyezzük, és hangos sóhajok közepette konstatáljuk, hogy mekkora hibát követtünk el, milyen önzőek vagyunk, mert magunkra is költünk pénzt. Ahogyan az sem segít, ha éhezésre, vagy böjtölésre ítéljük magunkat, csak azért, hogy spóroljunk. Minden elszalasztott vásárlás mély nyomot hagy bennünk, és amiről szigorúan lebeszéljük magunkat, még három nap múlva is a fejünkben lesz. De akkor mit tegyünk, hogy ne folyjon ki a pénz a kezeink közül?

Mint a legtöbb esetben, a tervezés precízebb átgondolást igényel, mint a kivitelezés. A hónap elején készítsünk rangsort, amelyben pontosan megadjuk, mi az, ami abban a hónapban nagyobb kiadással jár. Például felírjuk a heti nagybevásárlásokat és a kalkulált összeget, így nagyjából tudjuk, mennyi a maradék. A jövedelmünk maradék részénél pedig sorrend szerint dönthetünk. Például ha kell egy új ruhadarab, vagy cipő, esetleg szükségünk lenne egy pohárkészletre. Ha egy listára rangsor szerint felírjuk ezeket a szükséges holmikat, akkor amelyik előrébb áll a sorrendben, először azt vehetjük meg. A többinél eldönthetjük, hogy a következő hónapra halasztjuk-e a vételt.

Ha mániákus vásárlók vagyunk, van egy drasztikus módszer: megtiltjuk magunknak a vásárlást azzal, hogy egy nap csak egy adott mennyiségű készpénzt tartunk magunknál, ami éppen elég arra, ha valami égetően fontos lesz (például kell egy üveg víz, vagy buszjegyet kell vennünk), de nem elég arra, hogy értelmetlen dolgokra költsük. A keret átlépésére ne hagyjunk magunknak lehetőséget.

Ha pedig minden vásárlásunk alkalmával spórolni szeretnénk, vannak egyszerű trükkök. Például, vehetünk olcsóbb, nagyobb kiszerelésű termékeket, saját márkás termékeket is. Emellett nem érdemes mindent egy helyen venni, hiszen szinte kizárt, hogy így legyen a legkedvezőbb a vétel. A vásárolt termékek pontos mennyiségét is jó előre felírni, és csak olyan esetekben eltérni tőle, amikor feltétlenül muszáj. Ez persze nem azt jelenti, hogy sanyargassuk magunkat és ne vegyük meg, amire szükségünk van. Inkább csináljunk egy három kérdéses rostát, amin átengedjük a termékeket. A három kérdés: „Szükséges nekem ez a termék? Belefér anyagilag a termék? Pótolható mással?” Ha a három kérdés alapján úgy ítéljük meg, hogy az adott dolgot jó szívvel megvásárolhatjuk, akkor tegyük bűntudat nélkül, ha pedig bizonytalanok vagyunk, akkor inkább ne vegyük meg. Ha másnap mégis hiányoljuk, menjünk vissza érte.

Spórolni nehéz, a tervezés pedig sok időt vesz igénybe, de megéri tudatosnak lenni, hiszen hónapok alatt akár egyhavi fizetésünknek megfelelő összeget tudunk megtakarítani.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?