Menü

Legjobb praktikák fáradtság ellen

1. Hagyj fel azokkal az élelmekkel, amelyekbe menekültél, hogy jól érezd magad!

Azok az eledelek, amelyekkel kényezteted magad, és amelyeket azért fogyasztasz, hogy feldobják a kedélyed, éppen azok okolhatók az energiahiányodért és a fáradtságodért! Általában a szénhidrátokhoz fordulunk a legtöbben. Viszont ezek nem vezetnek jóra, ugyanis felviszik a vércukorszintet, és felgyorsítják az inzulin termelődését. Ez stresszhatást fejt ki a szervezetre, ami által megnő a gyulladásveszély a szervezetben. Mivel csökkentik a szerotonint, újból elő fog állni az étkezési vágyad, és kívánni fogod a szénhidráttartalmú ételeket. A végeredmény pedig a fáradtság, a kimerültség.

- segítsd a szervezeted, hogy elegendő energiához jusson, és kalóriákat égessen azáltal, hogy minőségi növényi eredetű fehérjéket, zöldségeket és gyümölcsöt fogyasztasz. A másik fontos dolog, amit tudnod kell: ne vidd túlzásba a gyümölcsöket, hanem korlátozd azok bevitelét 1-2 adagra/nap. Továbbá győződj meg afelől, hogy rendszeresen étkezel és gyakran, 4–5 alkalommal naponta, ezáltal gondoskodva az energia utánpótlásáról;

- nem kell kizárnod teljesen a szénhidrátokat, csupán csökkentsd a bevitt mennyiséget, és válaszd inkább a nem feldolgozott fajtákat, például a teljes kiőrlésű gabonaféléket.

2. Mellőzd a gyógyszert!

Próbálj meg természetes gyógymód szerint megszabadulni a hűléstől, torokfájástól, náthától. Amennyiben nem súlyosak a tünetek, ne szedj gyógyszereket, ugyanis a sok ideig bevett orvosságok kimeríthetnek.

- folyamodj inkább sóalapú készítményre az orrdugulás orvoslására;

- szedj D-vitamint, omega 3-mal és probiotikumokkal.

3. Mozgasd meg magad!

Ha nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy hazaérkezés után ismét kimozduljunk a lakásból, akkor érdemes már a napunkat úgy tervezni, hogy addig haza se menjünk, amíg nem mozgunk aktívan legalább egy órát. Kiválóan alkalmas sport ilyenkor is az úszás, a zenés torna, a konditeremben a biciklizés, futás és fallabdázás. A hangulatunk is jobb lesz, ha egy kis időt közösségben töltünk. Ha erre nincs lehetőség, akkor már az is sokat jelent, ha a munkahelyről gyalog megyünk haza, vagy egyszerűen csak sétálunk egy nagyot. Semmiképp se üljünk egész héten a számítógép vagy a televízió előtt, lehetőleg hetente 2-3 alkalommal mozogjunk valamit.

4. Fontos az egészséges napkezdés

Az első, amit minden nap megtehetünk, hogy a nagy rohanásban is szakítsunk időt a reggelizésre. Fogyasszunk fehérjében és szénhidrátban gazdag táplálékot (pl. rozskenyér, tojás, sonka, dzsem). Igyunk egy bögre tejet vagy egy pohár 100 százalékos gyümölcslevet.

5. Az ébresztőrádiónak és a tv-készüléknek nincs helye a hálószobában

Gyakran érdemes kritikus szemmel végignézni hálószobánkon. Nem ritka, hogy sokszor megtaláljuk az éjszakai nyugalmunkat zavaró tényezőket. Meg kell vizsgálnunk, vajon valóban nélkülözhetetlen-e az ébresztős rádió, a tv-készülék, a hifiberendezés. Távolítsuk el ezeket, ha pedig nem lehet, építsünk be olyan kapcsolókat, amelyek révén ezek teljesen leválaszthatók a hálózatról. Az elektromosan fűthető takarók, matracok és vízágyak kellemetlen elektromágneses mezőket képesek létrehozni. Különösen problémásak a DETC-technikával szerelt vezeték nélküli telefonok. A készülék egységei folyamatosan rádióhullámokat bocsátanak ki, amelyek átjárják a lakó­tereket, terhelve ezzel szervezetünket, megzavarva álmunkat. Ha bizonytalanak vagyunk e kérdések megítélésében, vonjunk be megfelelő szakembert, aki műszeres mérésekkel igazolja a terhelést.

Ha betartod az előbb említett praktikákat és odafigyelsz a megfelelő folyadék és táplálékbeviteledre, a fáradékonyságtól rövid időn belül elbúcsúzhatsz!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.