Menü

Tipikus hibák, amelyekre nem figyelsz oda diéta során

Diétás ételekkel akarsz fogyni?

Elsőre talán ez a fogyás hiba sem túl hihető, de a reklámokkal ellentétben, a diétás ételek egyáltalán nem segítik a fogyást. A mesterséges édesítőszerekkel ízesített, illetve a csökkentett kalória tartalmú ételek valójában hizlalnak. Ha valaki ezekre alapozza a fogyókúrát az nagyon kevés!

Túl keveset eszel?

Szinte hihetetlen, de az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik. Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig stagnál, vagy nagyon lelassul. Testünk egy csodálatos szerkezet. Ha úgy érzi, egy drasztikusabb fogyókúra miatt (éhezés, koplalás) nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a fenyegető időszak alatt minden lehetséges energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson. A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét. Amint elkezdesz rendesen enni, vagy csak többet, mint a koplalás alatt a szervezeted azonnali raktározásba kezd. És pontosan ez az éhező üzemmódba váltás veszélye! Hiába nem eszel többet a kelleténél, hirtelen felszeded a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtál a diétába!

A mozgásnál nem tartod be a zsírégetés szabályait?

Egy másik gyakori fogyás hiba, amikor valaki nem megfelelően végzi a testmozgást. Noha bármely mozgás jobb, mintha nem mozognál, a fogyás és zsírégetés hatékonyságát nézve, nem mindegy hogyan végzed a testmozgást. A megfelelően végzett testmozgás megtöbbszörözi a zsírégetés hatékonyságát! Zsírégetés és fogyás szempontjából a legjobb edzés két fő részből áll: KARDIO EDZÉS + ERŐSÍTŐ EDZÉS. Egy ideális zsírégető edzésterv legalább heti 2 kardio edzést és 2 erősítő edzést tartalmaz. De tudd, bármennyi mozgás jobb, mint a nem-mozgás! Vagyis, ha csak hetente egyszer tudsz elmenni mozogni, az is sokkal jobb, mintha semmit nem csinálnál!

Nem teszel eleget a fogyásért?

Szintén gyakran előforduló hiba, amikor valaki nem tesz eleget a fogyásért. Például, ha valaki csak zsírégető tablettákra és fogyasztószerekre hagyatkozik, reménykedve bedől a reklámoknak, s semmit vagy csak nagyon keveset változtat étrendjén és/vagy életmódján, fogyása legjobb esetben is csak átmeneti lesz.

Túl gyorsan akarsz lefogyni?

A következő gyakori hiba, hogy valaki túl gyorsan akar lefogyni. Amikor valaki egy rohamdiétával vagy szimpla kalória-megvonással – hirtelen ledob néhány kilót, azt leginkább nem a testzsírból adja le, hanem az elraktározott vízből és szénhidrátokból. Ezek a kilók gyorsan vissza is jönnek. A rideg tények alapján, 1 kg testzsír megközelítőleg 7000 kcal energiát tartalmaz. Vagyis 1 kg felesleges testzsír elégetéséhez energia-szükségletünket 7000 kalóriával kell csökkenteni. Testsúlytól, életkortól és aktivitástól függően a napi kalóriaszükséglet kb. 1800 és 3000 kcal között mozog.

Ha biztonságosan szeretnél fogyni, naponta nem több mint 300-500 kalóriával csökkentsd csak a kalóriabeviteled. Amennyiben mindezt egészséges ételekből rakod össze, akkor a szervezetednek elegendő üzemanyaga lesz a kényelmes működéshez! Ha ezt a diétát követed, nem kell külön figyelned a kalóriabevitelre, és tuti fogyni fogsz!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!