Menü

Könnyekre fakaszt az allergia?

Ahogyan a fagyok szépen lassan átalakulnak napsütéses, madárcsicsergéses tavaszi meleggé, úgy bontogatják ki rügyeiket és hajtásaikat a fák, bokrok és egyéb növények. Ami egyrészt gyönyörű látvány, másrészt viszont minden allergiás rémálma. Hiába áraszt minden kellemes illatot, a szénanátha nem engedi érezni. Az állandó orrdugulás nemcsak a növények illatától fosztja meg az allergiától szenvedőket, hanem sok egyéb kellemes hatástól, ami egyébként a tavasz velejárója lenne. Milyen egyéb kellemetlenségeket tapasztalhat az, aki nincs szívélyes barátságban a beporzás előtt/alatt /környékén álló növényekkel?

Nos, az első és legszembetűnőbb tünet a folyamatos szemviszketés és szemirritáció. Ez a jelenség akár könnyfakadásig is kitart, és teljesen hatékony ellenszere nincs. Hölgyeim, akik szeretik művészien kifesteni a szemhéjukat és szempillájukat, azok jobban teszik, ha erre az időszakra a természetességnek és a natúr szépségnek hódolnak, hiszen nincs az a tartós festék, ami kibírná a percenkénti dörzsölést. Annyi önuralom pedig csak valami csodalénybe szorulhatott, hogy kibírja egy érintés nélkül ezt a viszketést. Tovább fokozhatja tavaszi örömeinket, ha szárazság van, ilyenkor ugyanis a por is egy mindennapos tényezővé válik a levegőben. Azt hiszem, mondanom sem kell, miért olyan szörnyű dolog ez. A könnyezés miatt az egyik leggyakoribb köszönés a "szia" helyett a "te sírtál?" lesz. És huszadjára elmondani egy nap azt, hogy mindezt az allergia művelte velünk és nem a mély depresszió, igencsak unalmassá válik egy idő után.

Az csak hab a tortán, hogy mennyi papírzsebkendőbe, szemcseppbe, orrspraybe és allergiagyógyszerbe kerül egy ilyen tavaszi időszak, aminek ráadásul a végét sem látjuk. Mert ha eljön a nyár, a vágott fű, a széna, a por és az út mellett elterülő kukorica veszi át a virágzó fák helyét. És habár a strandokon napbarnított bőrszínt szerezhetünk, ehhez mindig hozzá kell adni a piros, kiszáradt orr látványát is. Nem annyira megnyerő, mint szeretnénk. Mégis mit tehetünk?

Amellett, hogy meglátogatjuk időnként a pulmonológiát, ahol személyre szabják nekünk a tünetenyhítő kezelést, sok alternatív megoldás is van, amelyeket érdemes kipróbálni. Nem mindegyik használ mindenkinek, de érdemes keresgélni, valami biztos segíteni fog. A sószobák látogatását sokan hatásosnak tartják, de vannak, akik a gőzkabinokra esküsznek. A sós vizes orrüregtisztítás régies módszernek tűnik, de sokaknak jó út ahhoz, hogy egy igazi mély levegőt vehessenek.

Ha tehát abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy az éved nagy része egy nagy allergiasorozat, nem muszáj belenyugodnod, hogy ez megfosszon az élményektől, illatoktól. Gondoskodj a megfelelő kezelésről, próbálj ki új módszereket, ha a régiek már nem működnek.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.