Menü

Aerob meg anaerob edzés… Most hogy is van ez

Aerob, anaerob edzés meg kardió, intervall, tabata. Mit jelentenek és melyik kinek való? Bizony el lehet tévedni a definíciók között. Lássuk a lényeget, bár lehet, hogy közben én is elvesztem a fonalat!

Akik sportolni kezdenek, előbb-utóbb találkoznak ezekkel a kifejezésekkel. Oxigénfelvétel szempontjából megkülönböztetünk anaerob és aerob mozgásformát. Anaerob edzésről beszélhetünk, ha magas intenzitáson sportolunk, ha nagy erőkifejtést végzünk. Ebben a tartományban az edzés rövidebb ideig végezhető, s pihenési szakasz követi. Ide sorolható a sprint jellegű futás, az erősítő és intenzív torna, a súlyzós edzés. Az izmok ekkor a szükséges energiát a szénhidrátokból nyerik.

Az aerob edzés során az energia-tartalékokat oxigén segítségével égetjük el, az aerob jelentése: oxigénigényes, levegőt kívánó. Aerob mozgás például egy kocogás, kényelmes tempóban történő kerékpározás, az úszás. Az aerob edzés kisebb megterheléssel jár, alacsony vagy közepes erőkifejtést igényel, viszont időigényes folyamat, 40-50 perc monoton mozgás szükséges az eredmény eléréséhez. Az aerob gyakorlatok energiaigénye lassúbb és kisebb, mint az anaerob gyakorlatoké. Anaerobnak számít minden olyan mozgás, amely intenzív erőkifejtést igényel, és ezáltal rövidebb ideig végezhető egyhuzamban, de azt is szokták mondani, hogy az aerob edzés az, amely közben még tudunk akár beszélgetni is, anaerob edzés esetében azonban ez nem jellemző.

S vajon mi a kardio? A kardio és az aerob mozgásforma nagyon hasonló egymáshoz, a mozgás intenzitása határozza meg. Nehéz határvonalat húzni, de mindegyik esetben nagyon hatékony mozgástípusról van szó. A mindennapos életünk során általában aerob zónában vagyunk, hiszen ha nem így lenne, nem kapnánk levegőt. Sajnos azonban a fittségünk szempontjából ez a zóna nem épp a leghatékonyabb, ugyanis ettől semmiféle izmunk nem fog látványosan megerősödni.

Az intervall edzést azért dicsérik annyira, mert az egyik leghatásosabb edzésforma, ha a zsírégetés a cél, ugyanis jelentősen növeli az anyagcserét, méghozzá úgy, hogy az edzés befejezése után a szervezetünk még mindig égeti a zsírt. Király! Ez az edzésforma váltakozó intenzitású, amelyben aktív és pihenő szakaszok váltják egymást. Ez azért kedvelt és ajánlott, mert 20-25 perc felér egy 40 perces aerob edzéssel, tehát időtakarékos és hatékony, viszont kezdőknek nem való, így nekik nem ajánlott ezzel elkezdeni a sportolást.

Nem esett még szó róla, de nem maradhat ki a felsorolásból a tabata edzés! Ez egy nagy intenzitású, lényegében intervall edzés, aktív és pihenő szakaszokkal, de általában egy gyakorlatból 5-6 sorozatot végeznek rövid pihenő résszel. Az intervallumhoz hasonlóan ez sem ajánlott kezdőknek!

Hogy melyiket válasszuk? Nos, a legjobb megoldás az, ha - egészségi állapotunkat figyelembe véve - változatosan állítjuk össze az edzésprogramunkat a fent említett edzéstípusokból, s több mozgásformában kipróbáljuk magunkat, azzal azonban mindenkinek tisztában kell lennie, hogy egyik edzéstípus sem fog eredményt hozni az életmódunk teljes és hosszú távú megváltoztatása nélkül.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.