Menü

A félelem és zárkózottság bűvkörében

Kezdjük azzal, hogy nem kell sajnálni azt, aki kevésbé nyitott a világra, ugyanis azon túl, hogy neki ez teljes mértékben komfortos, sok előnye is származik belőle több, mint azt bárki gondolná. Társadalomtudósok azt fedezték fel, hogy a befelé forduló emberek általában igazabb barátok, bölcsebb tanácsadók, mint extrovertált társaik. Ne azonosítsuk őket a félénkekkel. A félénk emberek szoronganak a társadalom megítélésétől, míg a zárkózottak egyszerűen csak szívesebben vannak egyedül. Bizonyos források becslése szerint az emberek 30 százaléka osztozik ezen jellemvonásban, köztük olyan jól ismert személyiségek, mint Gandhi, továbbá olyan nagyhatalmú üzleti vezetők, mint Bill Gates.

Honnan ered a félénkség?

A személyiség biológiai elméleteinek hívei szerint vannak emberek, akiknek az agya eleve érzékenyebb a büntetéssel kapcsolatos információk detektálására. Például eleve érzékenyebbek minden olyan ingerre, ami arra utalhat, hogy egy szeretett személy visszautasíthatja őt. Társas közegekben formálódik bennünk az énkép. Az a kép, ahogyan szerintünk mások látnak bennünket. Azokban a családokban és óvodai, iskolai közösségekben, ahol sok a feszültség, a büntetés, a gyerekek nehezebben tanulnak meg társas helyzetekben ügyesen boldogulni, kezdeményezni, önértékelésük is alacsony, társas énképük negatív lesz. Mindez meghatározza, hogy később hogyan boldogulnak társas helyzetekben.

Megteremtik az énidőt

Fontos, hogy tisztázzuk: az, aki sok időt tölt egyedül, nem feltétlenül magányos, csupán szeret magára figyelni. Lehet, hogy ez a szociális élet rovására megy, de segíti a szellemi feltöltődést, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozottsághoz.

Kevesebbet hibáznak

A visszahúzódó emberek önismerete fejlettebb, több időt fordítanak arra, hogy alaposan átgondoljanak minden helyzetet, amiből az következik, hogy kevesebbet tévednek. Ami egy nyitott személyiség szemében lassúságot jelent, az a zárkózottak számára ajándék, ugyanis pontosabban tudnak reflektálni a világra, mint nyílt társaik, akik könnyen elvesztik érdeklődésüket.

Megtisztelnek a figyelmükkel

A zárkózott emberek figyelmesebbek a többieknél, mert a beszélgetésekben gyakran csak hallgatóként vesznek részt, ezáltal jobban tudják szűrni az információkat. Ha van valaki, aki emlékszik arra, milyen jellegű problémátok van a magánéletetekben és valószínűleg hasznos tanáccsal is el tud látni, az az a lány, aki ritkán szólal meg.

Született ötletelők

A legjobb ötletek általában csendben és magányos percekben születnek, hiszen ilyenkor tud az elme annyira megpihenni, hogy igazán szabadon szárnyalhasson. A korszakalkotó ötletek terén tehát a zárkózottak nagy előnnyel indítanak, elég csak Mark Zuckerbergre gondolni.

Ha zárkózott partnert választasz:

A kutatások szerint a párkapcsolatokban 18 hónapig egyfajta „rózsaszín szemüvegen” keresztül nézzük a másikat, de utána mintha egy „fekete szemüveget” vennénk fel, és csodálkozva látjuk, hogy nem is olyan perfect a másik. Ebben az állapotban leginkább csak a gyengeségeit érzékeled párodnak. Túl sokat vár el tőled, túl precíz, túl sok időt tölt a tervezéssel, olyan nehezen dönt, nem beszéli meg velem a dolgokat, szeret magában lenni. A reális képhez azonban hozzátartoznak az erősségei is. Sok áldozatot hoz, megelégszik azzal, hogy a háttérben maradjon, támogat téged, jól szervezett, kitartó és alapos.

A Gondos személyiségtípusú férfi azt várja, hogy tiszteljék és csodálják azért, mert a feladatokat módszeresen és magas minőségi szinten oldotta meg. Az önbizalma akkor erősödik, ha elismered következetes viselkedését. A Gondos személyiségtípusú nőnek szüksége van arra, hogy kifejezd a hálád a hűségéért és a támogatásáért. Adj neki lehetőséget, hogy magának ossza be az idejét, és ha belefogott egy feladatba, hagyd kibontakozni, ne zavard meg.

Lehet, hogy párod nagyon visszafogott az érzelmei vagy gondolatai kifejezésében, de vedd észre az apró figyelmességeit és engedd meg neki, hogy a maga módján udvaroljon neked. Kérdezz rá néha, hogy mi foglalkoztatja, de ha épp nem akar beszélni róla, akkor adj neki időt, amíg készen nem áll arra, hogy beszéljen a gondolatairól!

Szerző: Udvari Fanni

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.