Menü

Drogprevenció

Szülőként, osztályfőnökként, tanárként, meg úgy eleve tudatosan, felelősségteljesen gondolkodó felnőttként is fontos beszélni a drogprevencióról, a megelőzésről. A fiatalok droghasználatának megelőzése mindig aktuális téma, különösen azoknak van nagy felelőssége és lehetősége erre felhívni a figyelmet, akik gyermekekkel foglalkozó intézményekben dolgoznak, nekik érdemes időről időre felfrissíteni tudásukat és rendszeresen figyelmeztetni a fiatalságot a rájuk leselkedő veszélyekre. Mivel ezt tanárként magamra is értem, ezért gondoltam ennek a témának szentelni egy cikket.

Az iskola több szempontból is kiemelt prevenciós színtér. Egyrészt, mert ez a korosztály fontos és mérföldkőnek számító fejlődési szakaszban van mind az életmód kialakítása, mind a gondolkodásmód alakítása szempontjából. Tanárként számos szituációs játék, kisfilm a rendelkezésemre áll a téma feldolgozásában, azonban az elrettentés helyett sokkal fontosabb, hogy az értékrend kialakításán legyen a fő hangsúly. Az elrettentés módszere szakemberek és toxikológusok szerint nem annyira célravezető a megelőzésben, sokkal fontosabb egy megfelelő értékrend kialakítása a gyerekekben. Minél korábban el kell kezdeni a megelőzést, ebben nagyon fontos szerepet kap a családi minta, az, hogy a szülők leüljenek a gyermekükkel és beszélgessenek vele.

Civil szervezetek, alapítványok is segítik a drogprevenciót azzal, hogy előadásokat szerveznek a diákok számára, és a különböző iskolanapokon is megjelennek. Tapasztalatom szerint nagyon hatékonyak ezek az előadások, különösen, ha a gyerekek nyelvén szólnak hozzájuk. Ebben az esetben nagy figyelemmel hallgatják és megjegyzik a látottakat, hallottakat.

Az iskolákban népszerűek a rendőrség előadásai, ez nagymértékben segíti a pedagógusok munkáját is, de hatékonyak az osztályfőnöki órán játszott szerepjátékok is, melyek bemutatják például, hogy hogyan viselkedjenek és mondjanak nemet a gyerekek, ha valaki alkohollal, cigarettával vagy kábítószerrel kínálja őket. A cél mindig az, hogy a gyerekek időben felismerjék a veszélyt, és arra megfelelően reagáljanak, s hiteles képet kapjanak arról, milyen romboló hatással lehet a kábítószer az életükre. Abban az esetben, ha a megelőzéssel elkéstünk és úgy látjuk, hogy kábítószer-használatra utaló jeleket tapasztalunk a diákjainkon, gyermekeinken, akkor azonnal lépni kell és szakemberhez fordulni. A drogfüggőség gyógyítható, ám ekkor egy hosszadalmas folyamat veszi kezdetét, melynek első lépése lehet a környezetből való kiemelés, kórházi kezelés, majd ezt követi egy speciális rehabilitáció.

A kábítószer használatra utaló tünetek között megfigyelhető például, hogy szélsőségek észlelhetőek a gyerek viselkedésében, az érdeklődési-, és baráti köre hirtelen megváltozik, a tanulmányi eredménye romlani kezd. A megváltozott viselkedés és a testi tünetek elsődleges és egyértelmű jelei a problémának.

De nem is az a kérdés, hogy mit használ a gyerek, hanem hogy miért. Ha kíváncsiságból kipróbál valamit, az legtöbbször még annyira nem veszélyes, de ha azért használja, hogy így küzdjön meg a problémáival, s ebben találja a megoldást, a kiutat, akkor ott nagyon komoly probléma van, és mielőbb segítségre van szükség.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?