Menü

Mozgási lehetőségek tavasszal

A tavaszi jó idő nem csupán azért motiváló, mert munkába vagy iskolába menet nem kell hat réteget magunkra vennünk, hanem azért is, mert mindenféle kinti szabadidős tevékenységre sokkal több lehetőségünk nyílik. Ilyenkor még a legelkötelezettebb sportkerülők is eljátszanak a gondolattal, hogy mi lenne, ha teljesen új életet kezdenének, és attól a perctől kezdve ők is próbálnák a mozgást belecsempészni a mindennapjaikba. A legjobb az lenne, ha ez a lelkesedés megmaradna egészen nyárig, őszig, a következő télig, de ha nem is lesz így, a sportolás gondolatának minden apró szikráját meg kell becsülni, és érdemes megtalálni azt a mozgásformát, ami legjobban kielégíti az igényeinket.

Akik ilyenkor a csapatsportoknak szeretnek hódolni, azoknak a futball-röplabda-kosárlabda hármasából lehet szabadon válogatni. Ha nincsen sportcsarnok a településünkön, de valamelyik közelben lévő településen van, akkor érdemes az ott dolgozóktól megkérdezni, van-e lehetőség beállni alkalmanként valamelyik csapatba, esetleg van-e csapatuk kezdőknek, vagy van-e lehetőség kisebb rendszerességgel, csupán a sport öröméért találkozni. Ha a helyről már van elképzelésünk, magunk is összeszedhetjük a csapatot a baráti körünkből. Hiszen, ha nincs is fedett sportcsarnok helyben, kültéri focipálya vagy kosárpálya nagyobb eséllyel van, de ha nincs, még mindig gyárthatunk mi magunk egy nagyobb, kihasználatlan területen, természetesen teljesen amatőr módon.

Ha valaki az egyéni sportok híve, akkor a futáson, biciklizésen túl még a jóga, aerobic, zumba, boksz és bármilyen küzdősport lehetősége fennáll. Ez tényleg attól függ, hogy a saját településünkön, illetve annak közelében milyen lehetőségek vannak. A futáshoz, úszáshoz, biciklizéshez és jógához nincs is feltétlenül szükségünk edzőre, elég, ha van egy kis időnk, egy jó hely, ahol tudjuk végezni, esetleg ha jógáról van szó, akkor egy oktatókönyv vagy –videó is szükséges. Ezen kívül az alkalmak gyakoriságának és hosszúságának csak mi magunk szabhatunk határt.

Aki szereti ezek mellett a megpróbáltatásokat, az az interneten is keresgélhet eseményeket. Tavasszal a legtöbb környéken rendszeresen rendeznek futóversenyeket változatos távokon, többféle korcsoportnak. Ha még sosem voltál egyszer sem ilyenen, akkor is érdemes kipróbálni, hiszen teljesen más érzés az, amikor jobban feszegeted a saját határaidat. A sportágválasztó rendezvények is megrendezésre kerülnek több helyen, ezeken akkor is megéri részt venni, ha már választottál magadnak sportágat, hiszen nagyon változatos terepeken próbálhatod ki magad, általában teljesen ingyen.

Elsődleges célunk nyilván az, hogy a sport egész évben a napjaink kísérője legyen, de ha tavasszal talál meg minket a lelkesedés, akkor az első lépés az, hogy ebben az időszakban próbálunk minél többet megtenni azért, hogy állandó, jól tartható rutint építsünk ki magunknak a mozgás terén. Ehhez pedig a jó idő számtalan lehetőséget és segítséget biztosít.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.