Menü

Tavaszváró egészséges, ínyenc falatok

Egyre jobban vártuk, hogy rügyet bontsanak a fák, elődugják fejüket az első virágok! Jó hír, hogy a madarak már másképp dalolnak, hívogatják a tavaszt, érzik a jelenlétét. Tavaszváró ételekkel talán mi is a konyhánkba varázsolhatjuk ezt a varázslatos évszakot.

Medvehagymás töltött karalábé

Számomra a töltött karalábé az egyik leginkább tavaszi étel, igazán csak a zsenge primőr karalábéból jó, így csak ebben az évszakban készítem.

Hozzávalók:

4 karalábé

10 dkg rizs

50 dkg sertés vagy borjúhús darálva

egy fej hagyma

egy csokor petrezselyem

egy tojás

8-10 nagyobb levél medvehagyma

só, bors

5 dkg vaj

2 dl tejföl

1 dl tejszín

2 evőkanál liszt

Elkészítés:

Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal –kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem. Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.

Újhagymás házi krémsajt

Nagyon egyszerűen előállítható kenyérrevaló, ami tökéletesen helyettesíti a boltban kapható szendvicskrémeket, adalékanyagot nem tartalmaz és persze isteni finom. Természetesen bármivel ízesíthető, nemcsak újhagymával.

Hozzávalók:

2 nagy pohár natúr joghurt

4-5 szál újhagyma

Elkészítés:

A krémsajt elkészítéséhez kb. két napra van szükség, ez a joghurt fajtájától is függ. Egy sűrű szövésű szitát kibélelek egy többrét hajtott pamut konyharuhával vagy pelenkával, aláteszek egy mély tálat, amibe csöpöghet a savó, majd a szűrőbe öntöm a joghurtot. Az egész alkalmatosságot kb. két napra beállítom a hűtőbe, ennyi kell ahhoz, hogy a joghurtból krémsajt-szerű dolog legyen. Ekkor kiveszem, tárolóedénybe kanalazom, ízesítem sóval, meg amivel szeretném. Készült már borsos, chilis-borsos, medvehagymás, most meg újhagymás, de bármilyen változatban el lehet képzelni. A lecsepegő savót nem öntöm ki, állítólag egészséges, meg kell inni. A krémsajt jól záródó műanyag dobozban simán eláll két hétig, de azért ennél hamarabb el szokott fogyni, legalábbis nálunk.

Zöldborsós- zabpelyhes lepényke

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 dkg zöldborsó

1 fej kisebb vöröshagyma

kb. 1 cm-es darab gyömbér

1 mk római kömény

1 mk csilipehely

1 ek korianderzöld

só (ízlés szerint)

2 dl laktózmentes tej

1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A zabpelyhet aprítóval vagy kávédarálóval megőröljük, hogy lisztes állagú legyen. A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd leszűrjük, és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csilipelyhet, a korianderzöldet, ízlés szerint sót és a tej et, majd összeturmixoljuk. Majd hozzáadjuk a zabpehelylisztet, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet (sűrűbb masszát kell kapnunk.) Egy teflonos palacsintasütőt megspriccelünk olajjal, majd a masszából kisebb halmokat kanalazunk bele, és kicsit elsimítjuk a kanállal, hogy vékonyabb legyen. Ezután kisebb lángon, szép lassan megsütjük mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan alányúlunk, és egy határozott mozdulattal fordítjuk át.

szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.