Menü

Érdekességek, amiket lehet, hogy még nem hallottál a mustárról

Egészségügyi előnyeit tekintve nem kérdés, hogy a majonézzel szemben a mustár viszi a pálmát, leginkább azért, mert zsírmentes, ellentétben a majonéz artériákat eldugaszoló, koleszterinbomba zsírtartalmával. Emellett viszont a mustár az anyagcserét is megpörgetheti, azaz a szervezet több kalóriát képes a hatására elégetni. Ahogy az anyagcserénk gyorsul, a kalóriák gyorsabban égnek, és így a súlyvesztés is könnyebbé válik. Így tehát ha diétázol, talán nem árt észben tartanod a mustár ilyen hatásait is! A mustár, és a hozzá hasonló pikáns gyógynövények másik előnye, hogy szomjúságérzetet okoznak, ami több folyadék elfogyasztására serkent minket.

Ha ahelyett, hogy sokat ennél, vízzel "tömöd ki" a gyomrodat, kevesebb kalóriához jutsz, ami ugyancsak hozzájárulhat a súlyvesztéshez. Emellett a mustár kellő mennyiségben tisztítja a légutakat és javítja a vérkeringést is. A mustár a testépítő diétában hasznos lehet, mivel kevés kalória mellett telt ízt tud biztosítani, és csak minimális a zsírtartalma. rengeteg íztelen étel feljavítható a segítségével. Sokféle módon beilleszthetjük ezt a hasznos kis növényt az étrendünkbe. Egy gyakori megoldás a sárga "ballpark" mustár, ami őrölt mustármagból, ecetből, fehérborból, cukorból és turmeric-ből áll, de számos más variációja is létezik. Próbáld ki a csirkemell filét mustárral és fűszerekkel bekenve kisütni. Ízesítsd a különféle szószokat mustárral, de a tonhalat és más halakat is remekül lehet vele fűszerezni. A lehetőségek száma végtelen, ne féljük kreatívak lenni.

Gyógyító hatásai:

Fejfájás, láz enyhítése: A mustármagos lábfürdő serkenti a lábfej keringését, és mivel a talpban sokféle idegvégződés található, így nem csak a végtagokra vannak jótékony hatással, hanem az egész testre. Segít levinni a lázat, csillapítani a fejfájást.

Lábgombásodás ellen: Mustármagos vagy mustárporos lábfürdő által megszabadulhatunk a kellemetlen lábgombától olcsón, természetes módon.

Hátfájás, ízületi fájdalom: Vérpezsdítő hatása révén kiüríti az idegsejtekből a P-anyagot, ami az a vegyület, amely a fájdalomjeleket továbbítja az agyba. Készíthetünk mustáros tapaszt, vagy főzetet. Ez utóbbihoz öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi őrölt mustármagra, hagyjuk 5 percig állni, majd áztassunk bele egy rongyot. Ezzel borogassuk a beteg felületet.

Vérkeringés javítása a testben: A mustár a bőrön enyhe irritációt okoz, ami serkenti a helyi vérellátásokat, meleg, bizsergő érzést idéz elő, ezért tökéletes csodaszer az ujjak időnkénti elfehéredésével és fájdalmával járó keringési zavarok esetén. Keverjünk össze 10 dkg őrölt mustármagot forró, de nem forrásban lévő vízzel, amíg sűrű krémet nem kapunk. Kanállal tegyünk gézdarabra belőle, és helyezzünk fel kötést, ami 1 percnél ne maradjon a felületen. Ha kipirulna a bőr olívaolajjal vagy vazelinnel enyhíthetjük a bőrpírt.

A mustár tehát egy csodaszer nemcsak diétában, hanem a hétköznapokban is számos pozitív hatást gyakorolhat szervezetünkre.

szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!