Menü

Drága játékok helyett

Azt tapasztalom, hogy a mai gyerekek vérprofin kezelik a tabletet, laptopot és nem okoz gondot az ötévesnek sem a mobiltelefonon feloldani a biztonsági kódot és megtalálni a játékokat, de a ceruzával már nem mindig bánnak olyan ügyesen, amikor iskolába kell menniük, a gyurmázás, a mesenézés untatja őket, a drága játékok sem tartanak sokáig. Akkor mivel kössük le őket, amivel még fejlődnek is?

Napjainkban túl sok a technikai kütyü és túl kevés a hagyományos elfoglaltság, a rengeteg telefon- és táblagépezés, tévézés miatt pedig okkal aggódhatunk, hogy nem fejlődnek ki rendesen azok az izmok a gyerekek ujjaiban, amitől megtanulja a ceruzahasználatot, tollfogást. Erre már régóta figyelmeztetnek a szakemberek, a probléma nem újkeletű. A kreativitás, a fantázia fejlődése pedig épp gyerekkorban lenne nagyon fontos, hiszen jól tudjuk, hogy a kézügyesség és az agy fejlődése között szoros összefüggés van, tehát keressünk olyan játékokat, amelyek mindkettőt fejlesztik!

A gondosan kidolgozott bolti játékok gyakran épp a kreativitást ölik meg a gyerekben, ezért jó, ha egyszerű tárgyakkal, természetes dolgokkal játszik. Emlékszem babakorukban is jobban érdekelte őket a játszószőnyeg kupolájára kötött becsomózódott műanyagzacskó, mint a sokféle plüssállat vagy modern zörgős játék, színes rágóka.

Az igazán kreatív játék tetszőlegesen és szabadon alakítható, végtelen sok történet bele képzelhető. A mai gondosan kidolgozott gyári játékok nem segítik az alkotás örömét, a képzelet játékát. Szakértők nagyon dicsérik az árnyjátékot. Csak a két kezünk kell hozzá, egy lámpa, vagy félhomály és egy fal. Remekül fejleszti a kézügyességet és a fantáziát. Gyakoroljuk a gyerekekkel, játsszunk árnyjátékot!

Az origami is nagyon klassz és fejlesztő elfoglaltság! Egyszerű és csodálatos játék, melyben a kézügyesség és az apróbb-nagyobb mozgások segítik az agyféltekék összehangolt működését. Mindig kéznél van és olcsó is!

A rajzolás, a festés, az ollóval vágás rendkívül jól fejleszti a kéz ügyességét, amire az iskolában nagy szükség lesz, ha majd ceruzát kell fogni, írni kell tanulni.

Mutogatós és „kitalálós” játékokat is kellene játszanunk a gyerekekkel, az „Amerikából jöttünk” már gyermekkoromban is nagyon népszerű volt, sokat játszottunk így.

Nem érdemes kidobni a régi dobozokat, fogkrémes tubusokat sem, remek dobozváros ragasztható belőlük, rossz idő esetén kincset érnek ezek az ötletek a négy fal között.

Én fiús anyuka vagyok, de rájöttem, hogy a varrást a fiúk is igenis élvezik. A varrás kreatív és nagyon jól fejleszti a kézügyességet. Hogy mennyire? Vegyünk csak elő cérnát, tűt és próbáljuk csak ki, milyen hamar tudjuk befűzni. Nem is olyan könnyű ez!

Hagyományos, régi jól bevált szórakozás a bábozás, a gyerekek nagyon élvezik, csakúgy, mint a főzést! Szívesen segítenek, örömmel bekapcsolódnak kicsik is, nagyok is a konyhai teendőkbe. (Természetesen a biztonsági szabályokat betartva, mindig felnőtt felügyelete mellett) A papíron játszható játékokat is megtaníthatjuk a gyerekeinkkel, az akasztófa, amőba szinte alapjátékok, lányok pedig gyöngyfűzést is tanulhatnak, s lehetne folytatni a sort. Egy biztos, a kreativitás tudatos fejlesztésére nagyon fontos mindenkinek időt szakítani, aki gyerekekkel foglalkozik, ez pedig nem pénzkérdés és nincs szükség hozzá modern vívmányokra.

Amúgy meg jól emlékszem arra, hogy az üres joghurtos pohárral ezerszer jobban eljátszott a kisfiam, mint a több nyelven beszélő, éneklő, színes, plüss tanulókutyussal, de egy tál ruhacsipeszekkel is órákig szórakozott, miközben különböző történeteket talált ki. Nem biztos, hogy a drága játék vagy a modern kütyü a legjobb. Sőt!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.