Menü

A bulinegyed sikerre született

A turizmus Budapesten éppúgy ahogy Európa szinte összes nagyobb városában dübörög és mutálódik ezerrel. Az egykori budapesti belváros kis szeglete, a régi zsidó negyed (kb. a Rumbach Sebestyén-Dob-Kazinczy-Király utca által határolt négyzet) átalakult és az elmúlt 5-8 évben Észak- és Nyugat-Európa egyik legkedveltebb party helye lett. Ahogy megfizethetőbbé váltak a repjegyek, nőttek a fizuk és életszerűbbek lettek a bakancslisták úgy futott fel a helyi parti turizmus. Amely építhet a fiatal multi kulti egyetemista sörözni vágyókra éppúgy, mint a legénybúcsúk hadára, ezek szinte ellepik folyamatosan a belvárost. Ha a Sziget fesztivál a ” Szabadság szigete”, hirdeti szlogenje, akkor a bulinegyed a lazaságé. Van itt minden mi szem-szájnak ingere.

A gasztronómiában a hagyományos ízek éppúgy jelen vannak, mint az olasz, török, kurd, angol vagy a vega hagyományok. Ha street foodra vágyunk irány a Karaván és annak árusai. Az árak nem magyar barátok, de nem is feltétlenül nekünk szólnak. Sőt a helyi megszokás több helyen keveredik a turisták által elvárttal, így több mint érdekes találmányok, kreálmányok születnek, mint például a lángos burger, az édes lángos kolbászos feltéttel vagy épp a nutellás kürtőskalács. Emellett „Happy alkoholiday to you” hirdeti a központi, Gozsdu udvar egyik éttermének felirata és tényleg.

A sör olcsóbb, mint máshol nyugaton. Külön plusz pont, hogy a Király utcában, a nem hivatalos főutcában már 380-ért is lehet csapolt fél liter folyékony kenyeret kapni. Az átlagár persze kábé 700-800 körül van, de az még mindig eltörpül a párizsi 2500-3000 vagy a londoni 2800-3200 forintos belvárosi, korsónkénti áraktól. Így már megéri bárkinek ide elzarándokolni a világ bármely tájáról. A negyed, amely több kerület sajátja, még 24 órás fogorvosi rendelővel is bír, hiszen bármi történhet. A Szimpla vagy a Ziccer olyan buli inditó helyekké váltak, amelye nagyban öregbítik kis hazánk buliturizmusban való szerepét. A Legfelsőbb Beeróság bár név pedig szimplán csak rettentően eltalálta a hangulatot.

Budapest bulinegyede azonban folyamatosan nő és változik, ezért nehéz is lenne pontosan leírni a határait mind fizikailag mind kreatívitásban. A jellegzetes helyi kultúrával való szimbiózis mindig problémás egy ilyen helyen (pl. Barcelona, Velence, Amszterdam), de a nemzetközi repterünk rekordlátogatója láttán (15 millió 2018-ban) eddig még nem veszett el a hely varázsa.

Ami számomra még pozitív, hogy a prostitúció, ha már komoly igény van rá, legalább kulturáltabb keretek között a belvárosi díszlet mögötti erre szakosodott központokban, lakásokon zajlik, így nem nyomja rá a bélyegét a látképre, mint Amszterdamban. Sok helyen olvasni, hogy a nálunk még mindig illegális fű relatíve olcsó (annyi kb. mint Hollandiában), de mióta Prágában kis tételben legalizálták azóta szerintem ezt az illegális báját elvesztette és nem is érezni a pesti utcákon ellentétben a holland party helyekkel.

Egy szóval ez a profi „negyed” igazi unikummá vált Európában. Sokkal nagyobb üzlet ez Magyarországnak, mint gondolnánk. Minden a helyén van a magas szintű szolgáltatásokhoz. Ha belföldiek vagyunk akkor azért, ha külföldiek akkor azért érdemes elzarándokolni ide. Kellemes környezet és jó társaság fog fogadni minket. A képzeletbeli versenyt pedig Budapest nyeri nálam Amszterdammal szemben. Szebb, profibb, kultúráltabb és érdekesebb (lásd Sziget). Csak így tovább.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.