Menü

Az ellenálló baktériumok már a jelen problémái

Az antibiotikumok kezdenek megbukni. Az antibiotikum rezisztens (tehát nem reagáló, nem érzékeny) baktériumok már évente több, mint 750 ezer halált okoznak. Úgy jósolják, ez a szám drámaian növekedni fog, hacsak nem teszünk ellene szóló intézkedéseket. Az antibiokum rezisztencia vált a világ egészségének egyik legfenyegetőbb problémájává.

Az antibiotikum rezisztencia…

fenyegeti azt a képességünket, amellyel az általános fertőző betegségeket kezeljük, mint amilyen a tuberkulózis, a tüdőgyulladás vagy a tripper.

aláaknázza a főbb orvosi előrelépéseket, mint amilyenek a műtétek, valamint a daganatos betegek és a koraszülött babák kezelése.

fenyegeti azt a képességünket is, hogy globális egészségügyi célokat érjünk el, mint például a gyermekhalál csökkentése vagy az anyai egészség javítása.

Nem jövőbeli fenyegetés…

Sajnos az antibiotikum rezisztencia már nemcsak egy jövőbeli fenyegetés, hanem itt van, és jelen van, most.

Az antibiotikum rezisztencia öl. Becsült adatok szerint évente körülbelül 214 ezer újszülött hal meg vérmérgezésben (szepszis), amelyet rezisztens baktériumok okoznak. Ez az összes szepszis által okozott újszülötthalál legalább 30%-át teszi ki.

Az antibiotikum rezisztencia csendesen terjed szerte a világon. A populáció több, mint 60%-a hordoz a normális baktériumflórájában valamilyen multirezisztens (tehát több antibiotikummal szemben is rezisztens) baktériumot.

Az antibiotikum rezisztencia költséges. Egy rezisztens baktérium által okozott fertőzés kezelése átlagosan 700 amerikai dollárba kerül, ami nagyjából egyenlő egy indiai vidéki munkás egy évi fizetésével. A multirezisztens bakteriális fertőzések kezelése több tízezer dollárba is kerülhet, amit a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak.

Az antibiotikum rezisztencia valóban itt van. A tripper vagy kankó kezelésében már elérte az utolsó vonalbeli antibiotikumok sorát, tehát néhány esetben már szinte nem tudják a betegséget kikezelni. Évente 106 millió új esetet regisztrálnak. Ha kialakul a teljes rezisztencia, annak visszafordíthatatlan következményei is lehetnek.

A modern orvostudomány mérföldkövei

A bakterális fertőzések végigkísérték az emberiséget a történelem során. Az elmúlt 70 évben az antibiotikumok megváltoztatták a világot, számos életet mentettek meg, illetve javítottak a minőségén. A modern egészségügyi rendszer alapját képezik.

Az orvostudomány minden területén mellőzhetetlenné váltak ezek a szerek, azonban a rezisztencia kialakulása koptatja az antibiotikumok hatékonyságát, és így a mérföldkövek is szétmorzsolódni látszanak.

Elsődleges egészségügyi probléma

Az elmúlt évtizedben a küszöbön álló krízis üzenete elérte a világ vezetőinek, illetve a globális egészségügyi intézmények figyelmét is. A WHO (World Health Organization, Világegészségügyi Szervezet) elsődleges egészségügyi problémának, témának minősítette, és felszólította a tagországokat, hogy tegyenek intézkedéseket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.