Menü

Elvágom, megégetem, beütöm… Háztartási balesetek

Háztartási balesetek. Vajon miért is pont én akarok pont erről témázgatni…

Mert velem ez történik, elég gyakran. Elvágom, leejtem, kiejtem, összetöröm, megégetem, beütöm. Mert persze benyúlok a forró sütőbe kézzel megfordítani a fasírtot. A háztartási balesteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Mit tehetünk?

Aki süt-főz, azzal bármi megtörténhet, emiatt nagyon fontos a konyhában is az elővigyázatosság. Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját otthonunkban is, ezeket pedig legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, persze így is előfordulnak apróbb balesetek, sérülések, megjegyzem, nemcsak velünk, nőkkel történhet ilyen a konyhában, hanem akár férfiakkal is, barkácsolás, szerelés közben is. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

A vágás nagyon gyakori, akár ollóval, akár késsel, bizony benne van a pakliban. Megjegyzem, a tompa kés sokkal veszélyesebb, mint az éles, hamarabb megcsúszhat a felületen, és így könnyen megvághatjuk vele magunkat, fontos, hogy legyen otthon megfelelő kötszer, ragtapasz.

Az égési sérülés is kellemetlen, azonnal megpirul, felhólyagzik a bőr, hiába tartom hideg víz alá, vagy fújom be hűsítő spray-vel. A főzőlap letörölgetésénél is figyelni kell, mert a felület sokáig forró maradhat, de vasalás közben is hagytam már magamon sebesedő foltokat, amelyek bizony sokáig fájnak és nehezen, lassan gyógyulnak.

Az eséses is csúnyán tudnak végződni, velem futás közben fordult elő pár hónapja, de egy egyszerű ablakpucolás is rejt ilyen veszélyt magában, vagy szekrény törölgetése. (ezért inkább nem is törlöm le, vigyáznom kell magamra, nem igaz?) Az is sajnos gyakori, s nemcsak idősebbeknél, hogy a fürdőkádból kilépve elcsúszunk, kádkilépővel, csúszásgátlóval ezt könnyen elkerülhetjük.

A vegyszerrel kapcsolatos balesetek a legkomolyabbak, a vegyszermérgezés nagyon veszélyes dolog, s sajnos a gyerekek nagyok kíváncsiak. Ráadásul nincs veszélyérzetük, nekünk felnőtteknek kell kiemelt gondot fordítani arra, hogy otthon kulccsal zárható szekrényben tároljuk a vegyszereinket, tisztító-, takarító-és mosószerekeinket, vagy a színes cukorkákra emlékeztető gyógyszereinket. Nálunk eredetileg nem volt zár a szekrényen, de azonnal tetettem rá, mikor a pici gyerekeink hirtelen felfedező üzemmódba kapcsoltak.

A kisgyermekeknek nem lehet elégszer elmondani, hogy mire vigyázzanak, s vannak alapdolgok, amikre nekünk kell figyelnünk. Alapkérdés például, hogy a dugaljakat le kell fedni, s az éles eszközöket el kell tenni a gyerekek közeléből. Akinek kisgyereke van, annak bizony az egész lakását át kell alakítania. A kerti medence pedig jó móka, de soha nem hagyhatjuk őrizetlenül kisgyerekekkel.

Kellő odafigyelés segít megelőzni a bajt, az egyszerűbb sérülésekre pedig segítség lehet a borogatás, a krémezés, pihentetés, vagy egy kötszer, ragtapasz, mely megoldás lehet otthoni sérülések esetén, de súlyosabb esetben, vagy ha nem leszünk jobban, mindenképp orvost kell felkeresni. Természetesen a biztonság kulcsa az elővigyázatosság, de azért egy elsősegély doboz, vagy legalábbis kötszer, fertőtlenítő, ragtapasz, gélek és hűsítőzselé nem árt, ha van otthon. A háztartási balesetek nagy része azonban megelőzhető, és egy kis odafigyeléssel megúszhatóak a komolyabb sérülések. Vigyázzunk magunkra!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?