Menü

Meddőség kialakulásának okai

Tünetei

Ha 12 hónapja próbálkozik egy pár, hogy gyermekük legyen, és mégsem sikerül, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Több meddőségi centrum közül választhatnak, ahol mindekttőjüket kivizsgálják. Fontos tudni, hogy 34 éves kortól a petesejtek minősége csökken. Magyarországon körülbelül 120 ezer meddő házaspár van. Az esetek 40 százalékában a nő, ugyanilyen arányban a férfi nem termékeny, 20 százalékban pedig mindkét félnél problémák merülhetnek fel.

A pár mindkét tagját kivizsgálják: nőgyógyászati vizsgálatot, ultrahang-, illetve laborvizsgálatokat (a fertőzések kizárására), valamint különböző teszteket végeznek, megvizsgálják az ondót és feltérképezik a teljes peteérési ciklust. A nők meddőségéért a méh betegségei, a petevezeték-elzáródás, a petefészek éretlensége, az endometriózis, az ovulációs problémák, illetve egyes fertőzések okozta károsodások (például chlamydia) lehetnek a felelősek. Az életkor mellett a túlsúly vagy a kóros soványság is rontja a fogamzó képességet, emellett a dohányzás és a stressz is ennek lehet az okozója. A férfiak meddősége hátterében pedig a spermiumok alacsony száma, illetve nem megfelelő minősége áll.

Megelőzése

Az egészséges életmód, tudatos táplálkozás segíthet megelőzni a meddőséget. Fontos, hogy a már ismert betegségeinket kezeljük. Ha valaki nem vár 35-40 éves koráig a gyermekvállalással, akkor nagyobb esélye van teherbe esni. Ráadásul, ha fiatalabb valaki, akkor hamarabb felismerik a meddőséget, és eredményesebben lehet gyógyítani. A gyermek után vágyó párok majdnem 90%-ában a meddőség kezelhető gyógyszeresen, a reproduktív rendszer funkciójának sebészi helyreállításával, valamint a lombik bébi program segítségével.

Lehetséges okok

- Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek használata meddőség alakulhat ki. Az esetek többségében a meddőség a gyógyszer abbahagyásával rendeződik.

- Pajzsmirigy problémák. A pajzsmirigy betegségei - akár alul-, akár túlműködése, felboríthatja a menstruációs ciklust és meddőséghez vezetve.

- A kemoterápia mind a nőknél, mind a férfiaknál károsíthatja a szaporodást és a termékenységet.

- A késői ivaréréssel járó, illetve a menstruáció elmaradását okozó betegségek, pl. a Cushing kór, a sarlósejtes anémia, a HIV/AIDS betegség, vesebetegségek és a cukorbetegség szintén befolyásolhatják a nők fogamzóképességét.

- A lisztérzékenység következtében fellépő hiánybetegségek szintén nehezítik a teherbe esést.

- A túlzott mennyiségű koffeinfogyasztás csökkenti a nők termékenységét.

- A petevezető károsodása vagy elzáródása. A petevezető károsodását elsősorban a petevezeték gyulladásos megbetegedése eredményezi (salpingitis). A legtöbb eset hátterében egy szexuális úton terjedő betegség a Chlamydia fertőzés áll.

A meddő nők esetében alapvető a normális testsúly elérése. Minden párt arra kell ösztönözni, hogy szokjanak le a dohányzásról, korlátozzák alkoholfogyasztásukat, és testtömegindexüket vigyék 30 kg/m2 alá, ezzel is javítva a természetes fogantatás esélyét.

Szerző: Udvari Fanni

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!