Menü

Hogyan kommunikálj magaddal hatékonyan?

Amikor az emberek a pozitív belső beszélgetésre gondolnak, általában olyan megerősítésekre és frázisokra gondolnak, amelyekkel felfújják magukat (pl. „Igen, meg tudod csinálni!”) Azonban az is hasznos lehet, ha úgy tudunk önmagunkkal beszélgetni, hogy képesek legyünk az önszabotáló mintázatoknak ellenszegülni.

Ez a fajta önmagunkkal való beszélgetés rendkívül személyes. Ami neked bejön, lehet, hogy másnak egyáltalán nem, vagy éppen visszafelé sül el. A személyes eredményeid alapján kell bíráskodnod. Továbbá az is lehet, hogy ami most a leglényegesebb számodra, idővel változni fog attól függően, hogy min mész keresztül az életedben és a munkádban. Szükség lesz rá, hogy időszakonként frissítsd az önmagaddal való kommunikáció módját, hogy a téged legjobban romboló mintázatokat meg tudd célozni.

Az eredeti nyelven megjelent cikkben a szerző az általa leghasznosabbnak ítélt frázisokat osztja meg. Ez remélhetőleg inspirál titeket, hogy megtaláljátok a saját szókapcsolataitokat. Lentebb néhány példát olvashattok tőle.

A problémám: Nem fejezek be dolgokat.

Gyakran kifutok az erőből, amint a feladat vége felé haladok. Talán befejezek valamit 90%-osra, és aztán azt gondolom, oké, majd kicsit később folytatom. Azonban ez egy nagyon nem hatékony módja a munkának. Ezek a feladatok ilyenkor rendszerint több napon keresztül az asztalon hevernek, és ott ólálkodnak a mentális tennivalólistámon, és értékes kognitív erőforrásokat vesznek el. Ezért az alábbi megoldást használom.

Önmagammal való beszélgetés: Ha úgy érzed, hogy most nehéz befejezned, mennyi az esélye annak, hogy később könnyebbnek fogod érezni?

Ez a mondat segít, és emlékeztet arra, hogy a feladatot befejezni habár nehéz, most befejezni azt a legjobb választás. Tehát megcsinálom. Ezt a módszert akkor alkalmazom, ha kreativitást nem igénylő teendőkről van szó, például mosogatás, ahol rendszerint azt csinálom, hogy szinte mindent elmosogatok, de mégis otthagyok egy-két dolgot. Amikor ezt a technikát alkalmazom, mindig van benne egy kis humor és játékosság. Ezzel rajtakapom az agyamat a szokásos trükkjein, amivel megpróbál rávenni, hogy a feladat később sokkal vonzóbb lesz.

A problémám: Túlbonyolítom a megoldásokat, és túlgondolom a döntéseket. Hajlamos vagyok arra, hogy a problémák könnyű megoldásait túlgondoljam.

Önmagammal való beszélgetés: Mi a legkönnyebb/legegyszerűbb módja annak, hogy ezt elintézzem? Ez arra emlékeztet engem, hogy gyors módokat találjak, hogy egy-egy feladatot befejezzek anélkül, hogy a döntéseken túl sokat gondolkodnék.

A problémám: Úgy gondolom, hogy nem dolgozom elég erősen, miközben ez nem is igaz.

Annak ellenére, hogy a környezetemben nagyjából mindenki úgy lát engem, mint valaki, aki keményen dolgozik, vagy még túlórázik is, a saját megfigyelésem mégis az, hogy gyakran lusta vagyok. Ha ezt olvasod, talán azt gondolod, hogy most valami hencegést próbálok álca mögé rejteni, de nem erről van szó. A túl sok munkának negatív hatása van az általam meghozott döntések minőségére. Ha kevesebbet dolgozom, könnyebben látom a nagyobb képet, és jobb stratégiai döntéseket arról, hogyan is töltöm az időmet. Számomra a túl sok munka pszichológiailag kényelmesebb, mint az, hogy kevesebbet dolgozzak, viszont sosem hatékony. Ez önszabotázs.

Önmagammal való kommunikáció: Azt gondolod, hogy nem dolgozol keményen, de ez csak elterelő hadművelet. Mi a valóság?

Ez a kérdés segít engem abban, hogy emlékezzek arra, hogy a gondolat, miszerint nem dolgozom eleget, nem lesz magától értetődően igaz. Itt el tudom kapni magamat, ha terelni próbálok.

Építsd fel a saját frázisaidat!

Határozd meg a saját önszabotáló mintázataidat!

Határozd meg, melyek a legjobb teendők számodra, ha ezek a mintázatok megjelennek!

Válassz egy mondatot, kérdést, ami efelé a teendő felé irányít!

Próbáld ki, amit alkottál!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.