Menü

Hajfestés – ápolja vagy roncsolja hajunkat?

Hajunk egészségével kapcsolatosan számos hipotézis él az emberek fejében, ezekből néhány jó alappal rendelkezik, sok pedig teljes fikció. A különbséget pedig igen nehéz felfedezni köztük. A hajvágás és hajunk növekedésének üteme között például nincs akkora összefüggés, mint azt sokan gondoljuk. A gyakran vágott haj valóban könnyebben őrzi meg egészségét, de önmagában a hajvágás se nem szükséges, se nem elégséges feltétele annak, hogy az egészségét megőrizzük. Sokkal inkább hormonális okokra, étkezési szokásokra és a samponok, balzsamok összetevőire vezethető vissza a hajunk állapotának kérdése.

A hajfestés egy szintén sok kérdést felvető téma. Szabad-e? Milyen gyakran kell? Létezik-e olyan festék, amely nem roncsolja a hajunkat? Mérgező-e a sok vegyszer, amelyek a festékben találhatóak? Vannak esetleg természetes festékek? Nos, a legtöbb nő véleményem szerint szeretne tisztában lenni e kérdések válaszaival. Hiszen nemcsak a divat, de az egyéniségünk kifejezése is fontos szempontok a hajszínünk kiválasztásánál. Azonban sokan nem mernek színt váltani, mert attól félnek, véglegesen, vagy legalábbis hosszú időre tönkreteszik a hajukat vele. A tévhiteket nem lehet az emberek fejéből száműzni, de sokat lehet tenni azért, hogy az igazságalappal rendelkező hiedelmek maradjanak meg inkább a köztudatban, mint a teljesen légből kapott kitalációk.

A hajfestés önmagában nem könnyen meghatározható fogalom. Nem mindegy, hogy egymosásos festékkel festjük, színezzük a hajunkat, valamilyen festékkel festjük be, vagy esetleg teljesen más eljárással változtatjuk meg a színét. És a károsodás mértéke vagy léte legelőször is magától az eljárástól függ.

Az egymosásos festékek kezelése nem nehéz, hiszen fogunk egy flakonnal, a hajunkra fújjuk, és már meg is van a szín. Leginkább a nagyon élénk színeket tudjuk így elérni, mint a vörös, a sárga, a fekete vagy a zöld. Nem lesz tőle túl divatos a hajunk, bár a termék célja nem is ez. A hajat csupán külsőleg festi be, a szerkezetébe nem épül be, ezért nem is károsítja azt. Bár a szőke hajat több hajmosásig is be tudja fogni, a haj világosságától függően.

A néhány mosás erejéig tartó hajszínezők úgy működnek, mint a samponok és a balzsamok. Kis odafigyelés kell hozzá, a festés nem tart tovább, mint egy átlagos hajmosás, cserébe kéthetente meg kell ismételni. Viszont nincs akkora kockázata, hiszen ha elrontjuk, nem tart sokáig. Abból a szempontból nem túl praktikus, hogy nem mindenhol fog egyformán, és már az első hajmosás után engedi a színét. Viszont nem igazán károsítja a hajat, és gyakran variálható. Arra kell vigyázni, hogy az eleve festett haj színét meg tudja változtatni, ezért azt tanácsolják, hogy csak alapszínű, festetlen hajra használják először, mert nem biztos, hogy egyéb esetben a várt eredményhez vezet a használata.

A tartós hajfestékeknek is több fajtája van. Van, amelyik ammóniát és peroxidot elismerten tartalmaz, van, amelyik a leírása szerint nem tartalmazza ezeket az anyagokat. Ebben a kérdésben fodrászokat kell megkérdezni, hiszen ők tisztában vannak a valósággal.

Az biztos, hogy az a hajszín, melyhez szőkítés, színkiszívás szükséges, az káros a haj szerkezetére nézve. De ennek is vannak különböző fokozatai. Érdemes ezt is hozzáértőktől megkérdezni.

Hajunk egészségének megőrzése a festések során is fontos, ezért jobb, ha mindennek utánajárunk, és minden eshetőségre rákérdezünk. De alapvetően csak a hajfestéssel nem fogjuk tönkretenni annak állapotát.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.