Menü

Fájdalomcsillapítás természetes módon

Görcsoldásra ananász

A benne megtalálható bromelain vegyület hatékonyan csillapítja a fájdalmat, különösen ízületi gyulladások esetén, mert felemészti a vér egyik fehérjéjét, amit a szervezet sérülés esetén termel. Ez a fehérje az oka a seb körüli duzzanatok és a fájdalom kialakulásáért, így ha csökken a mennyisége, a kellemetlen érzések is enyhülnek. Továbbá menstruációs görcsök leküzdésében is segítséget nyújt.

Hasznos Tipp: Ne a konzerv ananászt válaszd, hiszen a gyulladásgátló enzimek elpusztulnak benne, nem is beszélve a sok cukorról, amit tartalmaz.

Ízületi gyulladásra fokhagyma

Allicintartalma antibakteriális hatású, így télen különösen hatékony fertőzések megelőzésében. Emellett fájdalomcsillapításra is használható: az apróra zúzott fokhagymát olívaolajjal keverve masszázsolajat készíthetünk belőle, amely bőrbe masszírozva gyorsan enyhíti a fájdalmat. Minden hagymafajta tartalmaz allicint, így akinek gyomorpanaszokat okoz a fokhagyma, nyugodtan fogyasszon helyette mondjuk vörös, vagy lilahagymát.

Krónikus fájdalomra chili

A chili gyulladásra, izomfájdalomra hat, köszönhetően a kapszaicin nevű vegyületnek, ami csillapítja a krónikus fájdalmat 3-5 hét alatt. Fogyaszthatod az ételeidre szórva ezt az igazán intenzív fűszert, de beszerezhetsz kapszaicin krémet is, ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot. Az ilyen chilis krémek először irritálhatják a bőrt, hatásukat pedig pár perc elteltével fejtik ki, ezért ne sokat használj belőle!

Gyomorégésre almaecet

Az almaecet olyan összetevőket tartalmaz, amelyek felörgetik az emésztést, így akinek kevés gyomorsava van, két kanál almaecetet egy nagy pohár vízben feloldva enyhülést nyerhet. Továbbá erős baktériumölő hatása révén méregteleníti a szervezetet, és vérkeringés-fokozó hatása miatt enyhülést jelenthet ízületi merevség esetén.

Zúzódásokra kurkuma

Az indiai gyógyászatban legfőképp akülső sérülések kezelésére alkalmazzák: olajban feloldva gyorsítja a zúzódások gyógyulását. Csökkenti a vérrögök keletkezésének lehetőségét, serkenti a szövetek gyógyulását és fertőtlenítő hatású. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizoltermelését, így mérsékelve a gyulladást serkentő fehérjék termelődését. Segíti az emésztést és fokozza a zsíranyagcserét, így a fogyás folyamatát is pörgeti.

Hangulatjavító ételek fájdalomcsillapítás mellett

Különböző ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav a húsokban, tejben, szójában és tojásban található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik.

Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cink tartalmú élelmiszereket, például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani. Fontos szerepe van a B6-vitaminnak is, amit a búzacsíra, a zabpehely, a banán, a halak, a máj és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak nagy mennyiségben.

Keressük tehát az alternatív, természetes gyógymódokat fájdalmunk enyhítésére, erősítsük immunrendszerünket rendszeres testmozgással!

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.